Tirsdag ble det klart at Kristelig Folkeparti vil sikre flertall for at Leka og Bindal kan få slippe å bli en del av en storkommune dersom de ønsker det.

- Små og sårbare

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier til BAnett at dette i så fall vil være uheldig for de to kommunene.

- Med KrFs beslutning gjennomføres kommunereformen i all hovedsak i tråd med stortingets vedtak fra juni. Det er viktig at kommunene, politikere og ansatte nå får ro til å gjennomføre kommunereformen. Det er uheldig dersom Leka og Bindal ikke blir en del av en større kommune. Dette er små sårbare kommuner som vil kunne få utfordringer med tjenestetilbudet fremover. Nå er det viktig at vi ser fremover, og at omkampens tid er forbi, sier Sanner til BAnett via departementets kommunikasjsonsavdeling.

Sp gratulerer

Andre politikere gratulerer Bindal. Blant dem er Siv Mossleth, stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Nordland.

- Gratulerer, Bindal. Dere kan fortsatt være nordlendinger! Kampen mot regjeringas tvangsvedtak ser ut til å lykkes. KrF ser galskapen i å tvinge Bindal til kommunesammenslåing og til å bli trøndere mot sin vilje. Det er bra, men det er beklagelig at så mange måtte bruke så mye energi på denne saken, sier hun.

- Samtidig som det heldigvis går riktig vei for Bindal, ser jeg at Kristelig Folkeparti viser større respekt for sine tidligere samarbeidspartier enn for fylkespolitikere i eksempelvis Finnmark, inklusive Kristelig Folkepartis egne, som bønnfaller Stortinget om å gjøre om vedtak de mener er svært uheldige for utviklingen i nord.  Stortinget skal avgi sin innstilling til Senterpartiets og andre partiers forslag om å oppheve  tvangssammenslåingen av fylker, 30. november.  Kristelig Folkeparti har fortsatt tid til å følge opp ønskene de har fått fra sine fylkespolitikere, men det begynner å haste, mener Mossleth.

Jan Tore Sanner påpeker at kommunereformen i all hovedsak gjennomføres som vedtatt.