Hva skal man gjøre med Brønnøytunet og Reinfjord Lille? Det har Ragnar Lien gjort seg noen tanker om. I et brev til Brønnøy kommune og ordfører Johnny Hanssen datert 14. november tar han opp disse planene.

– Negativt spill

– Som tidligere ansatt og politiker i Brønnøy kommune har jeg fulgt det negative spillet om denne eiendommen i flere tiår. Jeg var medlem av kommunestyret i 1993 da det ble vedtatt å overta eiendommen. Vi ble ikke enig med fylkeskommunen. Jeg var også leder av en gruppe som skulle undersøke mulighetene for ny virksomhet på eiendommen. Det ble søkt om tilskudd til vårt arbeide, men det ble avslått. Gruppen ble oppløst, skriver han i brevet til ordføreren.

Ifølge ham har det senere kommet flere utspill som ikke har ført til noe konkret. I 2015 tok rådmannen for eksempel til orde for å selge flere eiendommer som «..bare påfører BK vedlikeholdsutgifter..», blant annet Reinfjord lille.

– I 2010 hadde jeg kontakt med en lokal gruppe med kapital og ideer for bruk av eiendommen. De ville gjerne ha et møte med kommunens ledelse. Det skjedde ikke. Nå kan ikke kommunen drive dette spillet lenger. Eiendommen er fra en annen tid, den er nedslitt og umoderne. Kommunen er ikke i stand til å drive anlegget hverken økonomisk heller administrativt. Den må deles opp og avhendes på beste måte. I en artikkel i [Brønnøysunds Avis] i februar 2013 foreslo jeg en formel for dette, skriver han videre.

Fempunkt-plan

Deretter tar Lien opp en fempunkt-plan for hva man kan gjøre med dagens Reinfjord lille:

1. Jordbruksarealene selges og legges til bruk som i dag drives aktivt. Nåværende leietakere prioriteres. Fjøsbygningen selges til nåværende bruker.

2. Alle utmarksarealer i Kvervet og fjellviddene blir kommunens eiendom. Det er svært viktig at disse arealene blir ivaretatt for fellesskapet. Her er også vannrettigheter og Idrettslagets tur og løypeanlegg. Et fantastisk område for friluftsliv.

3. Hytta i Lidarende må beholdes for fellesskapet. Den blir i dag vedlikeholdt på en utmerket måte av interesserte og dyktige privatpersoner.

4. Bygningsmassen (boliger og driftsbygninger) samles i en enhet. Det måles opp store nok tomtearealer. Flata østenfor bygningene og Storhaugen legges innenfor tomtearealet.

5. Forholdet mellom Brønnøy kommune og regionrådets øvrige medlemmer må avklares. Det må ryddes opp i dette politiske samrøre.

– Spøkelsesaktig inntrykk av stillhet og forfall

Lien mener det vil være mulig å organisere anlegget for drift eller salg etter at man har gjennomført denne fempunk-planen.

– I første fase kan det etableres et kommunalt selskap med eget styre og med de nødvendige fullmakter for drift og eventuell avvikling/salg, skriver han.

I det siste har Lien beskt Reinfjord lille et par ganger.

– Stedet gir et spøkelsesaktig inntrykk av stillhet og forfall. Samtidig som det er vakkert og storslagent her. Det haster veldig at det blir igangsatt arbeid med dette prosjektet, og at en løsning finnes innen rimelig tid, skriver han.,

Er diskutert på nytt

15. november svarer ordfører Johnny Hanssen (Ap) på brevet.

– Hei, dette har vi diskutert på nytt i det siste. Vi har gått gjennom bygningsmassen for landbruket og sett på hva som må gjøres for å ta vare på eiendommen. Det kommer politisk sak i første halvdel 2018, skriver ordføreren, og takker Lien for innspill.

Ordføreren går ikke inn på hva disse diskusjonene har dreid seg om.