Det er en mann i 40-årene fra Sør-Helgeland som i Brønnøy tingrett er dømt til 45 dager fengsel for promillekjøring. 20 dager av straffen er gjort betinget.

Dømt for andre gang

Kjøringen mannen ble dømt for fant sted på Sør-Helgeland i mai i år, da han kjørte bil uten førerkort, og hadde ifølge dommen fra tingretten oppunder to i promille da han ble stanset av politiet. Dette var om lag et halvt år etter at han ble dømt for en promillekjøring med svært høy promillegrad, 2,78 i november 2016.. Han ble da fradømt retten til å ha førerkort i tre år.

Retten vektlegger at kjøringen fant sted i et område der det må forventes trafikk, og at den har foregått over en strekning på flere mil.

Fryktet for familiemedlem, hevdet nødrett

Mannen erkjente straffskyld i retten, og saken gikk som tilståelsesdom. I spørsmålet om straffeutmålingen hadde han imidlertid hevdet nødrett. I norsk strafferett er nødrett enkelt forklart at man utfører en ulovlig handling, for å avverge større skade, og på den bakgrunnen kan frikjennes eller få reduksjon i straffen.

Årsaken til at mannen hevdet nødrett, var at han fryktet for et familiemedlems sikkerhet. Han forklarte i retten at han hadde forsøkt å kontakte flere myndigheter, blant annet politiet, uten hell, og at han ikke så andre muligheter enn å kjøre selv.

Overskred grensene

– Retter vurderer dette som at siktede ved kjøring i beruset tilstand likevel har overskredet grensene for nødrett, da det etter rettens oppfatning fantes andre alternativer som å ta taxi, eller be om hjelp fra naboer eller andre mennesker i nærheten, skriver dommerfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy.

Hun drøfter om nødrett likevel kan anses som en formildende omstendighet, og kommer til at det er tilfelle.

– Retten anser omstendighetene i vår sak som formildende i tråd med [...] rettspraksis, da siktede oppriktig trodde [familiemedlemmets] helse var i fare, og at han forsøkte å skaffe hjelp først på annen måte enn å kjøre selv, skriver Sandøy.

Mister lappen «for alltid»

Retten har vært i tvil om hele straffen bør gjøres betinget, men de skjerpende omstendighetene tilsier ifølge dommen at mannen skal dømmes til 45 dager fengsel, hvorav 20 altså gjøres betinget.

Mannen dømmes også til en bot på 20.000 kroner, og fradømmes retten til å føre motorvogn «for alltid».

Det er ikke kjent om dommen er vedtatt, og om den er rettskraftig.