- Jeg blir rastløst hver eneste dag. Bak hver rullator går det en uskrevet roman. En roman som mest sannsynlig ikke blir skrevet. De har så mye å fortelle, mener forfatter og journalist Tor Martin Leines Nordaas, som gjerne hyller hverdagen og helt vanlige mennesker.

Rundt 25 bokglade brønnøyværinger tok torsdag kveld imot Libris' og Halvsøstrenes invitasjonen til bokbad med Nordaas og hans nye novellesamling "Om og menn". Og badet ble de. En ærlig og åpen Nordaas tok oss gjennom deler av sin oppvekst, sin hyllest til farmor, en novelle om menn og følelser. Men det viktigste av alt: en hyllest til hverdagslivet.

Menn og følelser

- Verden er i vater, og det er egg på vaflene.

Forfatteren leser en av novellene i "Om og menn". En kafésamtale mellom to godt voksne "kafégubber". Menn man gjerne finner flere steder på Helgeland, og ikke bare i Mosjøen. Menn som løser hverdagslivets utfordringer og løser verdensproblemer sammen med en kopp kaffe eller to. Publikummet smiler og nikker gjenkjennende om temaet. En novelle om de godt voksne mennenes måte å snakke om følelser på, om det å være ensom og det å kunne tyde hverdagsspråk.

Den siste boken er et resultat av en provokasjon.

- Egentlig startet det som en stille protest for meg selv. I redaksjonen var det å lete etter kvinnelige kilder et eget nyhetskriterie. På et tidspunkt ble jeg lei av at vi valgte bort gode saker fordi det handlet om gamle gubber. Da bestemte jeg meg for å skrive en bok om bare gamle mannfolk, sier den tidligere journalisten og nyhetsredaktør i daværende Helgeland Arbeiderblad, som nå heter Helgelendingen, med et bredt smil, og tar oss videre gjennom boken.

- Så normalt som mulig

Med en god dose selvironi, hverdagskost, humor og alvor hadde Nordaas de fremmøtte i sin hule hånd. Sammen med intervjuer Matti Riesto tok han publikum med gjennom forfatterskapet, gjennom sorger og gleder  og alle lyspunktene i hverdagssamtalen. Publikum lyttet, men det eneste som manglet var flere publikummere. For publikummets del. De fleste har kanskje godt av en så flott påminnelse på å prise hverdagen.

- Hva er målet ditt? Sånn stilistisk? spør Riesto.

- Jeg vil gjerne skrive så normalt som mulig. Med færrest mulig fremmedord. Jeg er glad i å skrive stramt, forklarer forfatteren og legger til.

- Jeg er glad i novelleformen. Jeg bruker å si at man ikke skal lese mer enn én per dag. La den synke inn, tenke litt på den, sier han.

I 2009 ga han ut sin første bok, novellesamlingen "Opp med fuglene". Deretter har han gitt ut romanene "Hjerneteppe" (2013), Fire dager hos farmor (2015), og nå sist novellesamlingen "Om og menn". Sistnevnte en hyllest til hverdagen, til småpraten som egentlig betyr så mye for de aller fleste, og kanskje særlig menn.

- Herlig og ærlig

De gode tilbakemeldingene det mange av etter bokbadet. Flere benyttet anledningen til å prate med forfatteren og sikre seg en signert kopi. Sissel Einvik, Mariann Lilleås og Kirsten Reppen Løvdahl syns bokbad er en ypperlig måte å få et ekstra innblikk i bøkene.

- Det er en inspirasjon å være på slike bokbad. Det er veldig koselig, men så blir man og inspirert til å lese flere bøker, forteller de og skryter av Nordaas gode skildringer.

Løvdahl har vært på bokbad med Nordaas en gang tidligere og har lest "Fire dager hos farmor". En bok hun kun har lovord om.

- Den var herlig, utrolig god! Forholdet mellom han og farmoren. Så ærlig. Jeg husker den boka godt, og den anbefales, skryter hun.