Mannen, som er i 40-årene, er i Brønnøy tingrett dømt til 30 timer samfunnsstraff for brudd på bokføringsloven.

Førte manglende regnskap

Som styreleder og daglig leder i et AS unnlot mannen ifølge tiltalen fra Politimesteren i Nordland å føre regnskap slik bokføringsloven krever i en toårsperiode. Han erkjente seg skyldig i retten.

I sin vurdering skriver retten at «tiltalte har i hele perioden ført manglende og ufullstendig regnskap» i et nettbasert regnskapsprogram. Han har forklart at personlige forhold har påvirket hans oppfølging av selskapet. Han var heller ikke fullt klar over kravene som stilles til regnskapsføring.

Dømt for uaktsomhet

Selskapet hadde ifølge retten en omsetning på cirka 1,24 millioner kroner over de to årene.

Retten legger imidlertid til at tiltalte har tatt vare på bilag til regnskapet, og har spurt politiet om de ønsker dette, men at han ikke har scannet dem inn i regnskapsprogrammet. Dette er heller ikke påkrevet, skriver retten.

Retten dømmer mannen for uaktsomt brudd på loven.

Kritiserer lengden på etterforskningen

I straffeutmålingen mener retten at man ikke kan legge til grunn skatteunndragelse som motiv for den manglende regnskapsføringen.

Tiltalte ønsket at saken skulle behandles som tilståelsesdom, noe påtalemyndigheten var usikre på om var mulig. Retten mener dette ikke kan klandres mannen, og dette må i tillegg til mannens erkjennelse innebære en strafferabatt. Det samme mener retten om at det gikk ett år og fire måneder mellom anmeldelse og tiltale i saken. Dette til tross for at saken ifølge retten ikke fremstår særlig komplisert, skriver dommerfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy i dommen.

Retten dømte derfor mannen enstemmig til 30 timer samfunnsstraff.