De 66 grunnskolene på Helgeland har i 2017 hatt mulighet til å få hjelp for å nå målet om å bli en helsefremmende skole. Torsdag 16. november ble det behørig markert at Vega barne- og ungdomsskole er den 30. skolen som er kommet i mål. En helsefremmende skole skal blant annet gi elevene en skolehverdag med aktivitet, en mulighet til å oppnå daglig høy puls og ikke minst være en skole med systemer som bidrar til at elevene styrker sin psykiske helse.

Helsefokus

Under markeringen var Bjørn-Are Melvik fra Nordland fylkeskommune og Knut Berntsen som er daglig leder i Polarsirkelen friluftsråd og prosjektleder for helsefremmende grunnskoler, hjertelig til stede. Berntsen ledet skoleelevene i aktiv lek som fikk blodpumpa til å gå i høyere tempo. Helt i tråd med intensjonen bak statusen som helsefremmende skole.

– En av de store vanskelighetene i grunnskolen er at det ikke er en matordning. Elevene spiser frokost hjemme og har med seg matpakke til lunsj. Her skiller Vega seg ut med et varmt gratis måltid hver dag. Den største gevinsten er også hvordan man sikrer alle god søvn og god aktivitet som gjør dem i stand til å delta i arbeidslivet seinere, sier Melvik.

Langvarig arbeid

Det var varaordfører Hilde Sprækenhus som sto for den offisielle avdukingen av skiltet ved biblioteket som viser at skolen har oppnådt denne utmerkelsen. Hun forteller at det allerede i 2009 ble fattet et politisk vedtak om at kommunen skulle jobbe med helsefremmende tiltak i alle etater.

– At vi har blitt helsefremmende skole betyr ikke at vi er i mål og kan lene oss tilbake. Folkehelsearbeid er et langsiktig arbeid. Det må være både politisk vilje til å prioritere, og ansatte som er villige til å gjennomføre. Men det er viktig å feire delmålene, understreker varaordføreren.

Fylkesråden glad

– Jeg er veldig glad for at våre samarbeidsavtaler om folkehelse med kommunene og Friluftsrådene fungerer. Det er viktig å legge grunnlaget for et sunt og godt liv tidligst mulig sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Aase Refsnes (SV)i en pressemelding.

– Vi vet hvor viktig det er at barn og unge får gode sunne vaner i trygge rammer. Når skolene når kriteriene som er satt for å være en helsefremmende skole vet vi at våre folkehelsa til våre barn & unge er tatt på alvor og tiltak igangsatt. Derfor er det ekstra gledelig hver gang en ny skole eller barnehage overrekkes skiltet med denne fine statusen, sier Refsnes