Neste tirsdag er det møte i driftstyre I i Brønnøy kommune. Én av sakene som skal opp til behandling er en endring i kommunens alkoholpolitiske retningslinjer.

Da retningslinjene ble behandlet var det nok sikkert kampen om skjenketidene i Brønnøy som fanget de flestes oppmerksomhet, men det er et annet spørsmål politikerne skal diskutere denne gangen.

Må dekke til i dag

I retningslinjene for 2016-20 står det blant annet:

«Alkoholholdige varer skal plasseres tilbaketrukket i lokalet, og ikke ved inngang eller utgangsparti. Dette for å ikke fremme tilgjengelighet for barn og utsatte grupper. Det stilles også krav til tildekking av alkoholholdig drikke før kl. 0800 og etter kl. 2000 på hverdager og før kl. 0800 etter kl. 1800 på lørdager».

Dette var med uendret fra de gamle retningslinjene.

– Bakgrunnen for å trekke alkoholholdig drikke lenger inn i butikklokalet, og dekke det til etter salgstidene, var utelukkende et sosialpolitisk hensyn, hvor utsatte grupper skal bli skjermet for varene. De siste årene har også kassasystemet til samtlige butikker blitt endret, slik at det ikke lenger er mulig å slå inn denne varegruppen etter gitte tidspunkt. Det er også automatiske meldinger i systemet om sjekk av legitimasjon for personer under 23 år.

Fikk tips fra publikum

Etter tips fra publikum ble det 24. oktober gjennomført en kontroll av dette.

– Etter kontroll 24. oktober 2017 ble det avdekket store variasjoner hos butikkene hva tildekking angår. Noen dekker til helt, andre delvis og en butikk dekker ikke til alkoholholdig drikke i det hele tatt, noe som etter dagens retningslinjer bryter med vilkår for bevillingen.

I etterkant av dette ble det gjennomført et møte med butikkene, og der var tilbakemeldingene blandet. Noen fremhevet at det er praktisk med tildekking, siden det hindrer at turister som ikke kjenner norske salgstider blir forvirret. Andre mente det er for tidkrevende å dekke til alkohol, og ønsket å få påbudet fjernet. Rådmannen viser i saksfremlegget til at nabokommuner som Vega, Alstahaug og Vefsn ikke krever tildekking.

Argumenter for og mot

Mens det i rådmannens øyne er et argument for å fortsette tildekking, at det er flere mindreårige i Brønnøy som har vært beruset på alkohol enn ellers i landet, og at butikkene melder om en del tyveri av tobakk og alkohol.

Rådmannen mener imidlertid at det at man faktisk ikke får til å selge alkohol etter de aktuelle klokkeslettene teller for å fjerne kravet om tildekking.

Vil gjøre tildekking frivillig

Hans innstilling er derfor:

1. Kravet om tildekking av alkoholholdig drikke i butikker tas ut av alkoholpolitiske retningslinjer.

2. Nytt avsnitt i punkt 1 om salgstider: «Det vil ikke lenger være krav om tildekking av alkoholholdig drikke utenfor salgstidene, men butikkene oppfordres til å praktisere tildekking i turistsesongen, dette for å tydeliggjøre for blant annet utenlandske turister om norske salgstider. Butikkene står ellers fritt til å opprettholde tidligere praksis med tildekking av alkoholholdig drikke».