I utkjørselen fra Brønnøysund lufthavn er det en del trafikanter som misforstår hvilke regler som gjelder, forteller Alf Harald Aune i Brønnøy kommune og politiførstebetjent Magne Korsgaten.  Bilister som kommer fra flyplassen og parkeringen har nemlig vikeplikt for alle på fylkesveien, også for de som kommer fra venstre.

Privat område

- Når du kommer ut fra flyplassen, så har du vikeplikt, fastslår Aune.

Det er ingen skilting om vikeplikt eller ikke ved utkjørselen, men skiltene med mørk bakgrunn ved flyplassparkeringen gir et hint om at utkjørselen ikke er å betrakte som en vei, men som privat område.

- Dermed har man ikke vanlig forkjørsrett foran de som kommer fra venstre på fylkesveien. Det er greit å gjøre klart, sier Korsgaten.

Han kjenner ikke til at det har vært ulykker i forbindelse med dette, men vil gjerne advare før det skjer hendelser på stedet.

- Jeg vet at det enkelte ganger har vært kraftige oppbremsinger, sier Alf Harald Aune.

Mørketid

Korgsgaten påpeker også at at vi er inne i en årstid hvor refleks er svært nødvendig.

- For tiden er det mørkt om morgenen og fra ettermiddagen og mye dårlig vær. Da er det viktig at myke trafikanter vises godt. Husk også at refleksen bør henge langt nede. Mange har refleksbånd rundt overarmen, men man bør ha noe på beina også. Grunnen er at bilene bruker nærlys i sentrum, og da lyser det ikke så høyt oppe. Bruk gjerne en god, gammel refleks i en tråd. De er bra. Til barnehagebarna pleier vi å si at de skal leke litt med dem, da viser de godt.

- Jeg har sett det selv. Mange viser dårlig i mørket, ikke minst når det er regntungt og mørkt, sier Aune.

Lys og fart

For syklister er det påbudt med lys framme og bak, påminner Korsgaten.

- Og husk at du skal gå av sykkelen når du skal over fotgjengerovergangen. Der må de voksne være forbilder for barna.

For bilister er det viktig å avpasse farten til forholdene i den mørke årstiden.

- Man skal holde fartsgrensen, men dersom forholdene tilsier det, så må man kjøre enda saktere. For eksempel dersom man kjører forbi en skole når det er mørkt, sier Magne Korsgaten.