• Opprinnelig sto det i denne saken at tilskuddene til private barnehager fra Brønnøy kommune er i 2018 er 2,5 millioner kroner. Dette er ikke riktig, dette er kuttet i tilskuddet.

— Brønnøy er lavest på sats og har puttet inn flest unger. Dere driver i en verstingkommune på barnehager.

Det er advokat Hans-Are Nyheim fra PBL som sier dette.

Han presenterer følgende tall:

  • Det er 7,1 barn per ansatt i barnehagene i Brønnøy.

  • I de kommunale barnehagene i Brønnøy er det 7,7 barn per ansatt.

  • I de private barnehagene er det 6,5 barn per ansatt.

  • Snittet i tilskudd for små barn (under tre år) i barnehage i Norge var i 2017 199.800 kroner.

  • I Brønnøy var samme sats 184.000 kroner.

  • I 2018 er snittet for landet anslått å være 209.000 kroner for små barn.

  • I Brønnøy anslår PBL at tallet blir 171.000 kroner i 2018.

Dersom PBLs tall er riktige betyr det altså at private barnehager i Brønnøy får nesten 40.000 kroner mindre per barn under tre år enn landsgjennomsnittet.

— Jumboplass i Norge

— Dersom en kommune ikke har kommunale barnehager er det landsgjennomsnittet som blir grunnlaget for tilskuddet til private barnehager, sier advokat Nyheim fra PBL

Men, som i Brønnøys tilfelle, hvis en kommune har kommunale barnehager er det driftsnivået i disse som blir brukt som grunnlag for hvilke økonomiske rammer de private barnehagene får.

Tallene PBL presenterer setter ifølge Nyheim kommunen helt på jumboplass.

— Ser vi på tall fra 160 kommuner ligger Brønnøy i bunnen på tilskudd, og på topp i antall barn per ansatt. Den satsen man opererer med i Brønnøy er den dårligste vi har mottatt, sier han.

Fylkesmannen

Situasjonen er ifølge PBL nå så kritisk at man etter å ha kontaktet administrasjonen i Brønnøy kommune har tatt kontakt med Fylkesmannen i Nordland.

— Vi har bedt fylkesmannen om å gjennomføre tilsyn i kommunen. Fylkesmannen har svart at det gjennomføres tilsyn når det oppstår behov, men nå skal vi ha et møte med fylkesmannen om situasjonen, sier han.

Han peker også på at kommunen bryter den lovpålagte bemanningsnormen ifølge den årlige rapporteringen til databasen Basil. Ifølge siste rapportering var det 19,2 barn per pedagog på storbarnsavdelingen i Flaggstanghaugen barnehage. Kravet på storbarnsavdeling er én pedagog per 18 barn.

— Jeg er usikker på om politikerne er klar over hvordan barnehagene drives, spør han.

— Urettferdig

Oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy.

Brønnøy kommunes oppvekstsjef Knut Johansen svarer slik på kritikken:

— Vi har lagt oss etter kommunestyrevedtaket i 2015 da vi måtte spare 4,6 millioner kroner i barnehagesektoren. Vi la oss på en norm på én ansatt per fire barn under tre år og én ansatt per syv barn over tre år, sier han.

Før dette var normen én ansatt per tre barn under tre år, og én ansatt per seks barn over tre år. Johansen mener PBLs sammenligning av antall ansatte per barn er litt urettferdig.

— Det er litt urettferdig å sammenligne mellom de private og de kommunale barnehagene. Tilskuddene til de private barnehagene beregnes to år i etterkant, og derfor får de private barnehagene nedskjæringene først i 2018, sier Johansen.

Det vil medføre konsekvenser for de private barnehagene og deres bemanning, mener han.

—Det er 2017-regnskapet som blir utgangspunktet for 2019-satsene, og da får man helårsvirkning slik at satsene nok går enda lenger ned, legger han til.

—Drifter effektivt

Brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) mener kommunen driver effektivt.

— Private barnehagers landsforening mener Brønnøy kommune er «verst i landet» på overføringer til private barnehager. Hva tenker du om det?

— Dette må vel være bevis for at vi driver godt og effektivt i kommunen på barnehagesiden. For det er driftskostnadene i de kommunale barnehagene som legges til grunn for hva vi overfører til de private, sier Hanssen.

Oppvekstsjefen mener det samme.

— Det er en villet økonomisk innstramming. Vi har aldri sløst med pengene i barnehagene, så det viser at vi driver veldig økonomisk i de kommunale. Vi betaler det samme til de private barnehagene som de kommunale, og det er det politisk enighet om. At satsen til de private er lav gjenspeiler at vi driver veldig økonomisk i de kommunale barnehagene. Det er ingen ideologi som ligger bak, bare behov for innsparing, sier Johansen.

Var midt i ansettelse

— PBL mener at Brønnøy kommune bryter lovens krav om pedagoger?

— Så vidt jeg husker var det midt i en ansettelsesperiode, så akkurat da vi skrev årsmeldingen var det slik, men vi forklarte for fylkesmannen hvordan det lå an, og fylkesmannen godkjente det, og hadde ikke flere spørsmål, sier Johansen.

Oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy. Foto: BÅRD PEDERSEN, Brønnøysunds Avis