Her var mulighetene mange. Lefsene gikk som vanlig fort unna, men størst oppmerksomhet fikk nok en kunstmaler som fikk solgt flere av sine bilder.

Mat og gaver

Aktiviteten hadde vært stor hele dagen, og mange hadde funnet veien. Innom dørene kunne man kjøpe alt fra grønnsaker, egg og kaker til strikkerier og heimevevde matter.

- Det har gått strålende i dag, og både poteter og gulrøtter har fått føtter å gå på, forteller Stine Nygård Fagerli, som er den først vi møter når vi kommer inn døra.

Neste stand tilhører en nybakt kunstner som har sin aller førte salgsutstilling. Veggen er dekket av malerier, kreert av Maren Anne Grønbeck. Her er det mye å velge i og vi finner både stilleben, landskapsmalerier og portretter. Alle malt av kunstneren selv, som gjerne forteller om bildene sine.

- Dette er min aller første utstilling, og jeg har både gledet meg og vært spent i flere uker. Bildene har jeg valgt ut av motiver fra både bilder og kalendre, og jeg er fornøyd med det jeg har klart å få til. I dag har jeg solgt fem bilder, og det hadde jeg egentlig ikke forventet. Jeg har holdt på i bare to år. For meg er dette enn hobby som gir meg mye og som gleder meg stort, sier en glad Maren Anne og viser stolt frem egne bilder.

Tomt for lefser

Inne i salen er det fullt langs alle fire veggene. Strikkerier, kaker, lys, matter, kosmetikk, lappeteknikk og søm er noe av det vi finner. Men det er nok lefsene som har trukket flest besøkende. Ved døren finner vi Olaug Rørmark, som strikker ivrig.

- Akkurat nå er det en stille stund, og det er snart tomt for lefser. Bare noen få bokser med småkaker. Jeg har kun få lefser igjen og det holder nok ikke morgendagen, men jeg er meget fornøyd med salget og dagen. Dette er et skikkelig bra arrangement og at så mange kommer innom er bare et bevis på at behovet er tilstede, sier hun.

Inne i restaurantdelen finner vi Mai-Liss Røli. Hun selger også strikkerier, men ikke til egen inntekt. Alt hun produserer selger hun til inntekt for barn i andre land.

- Vi reiser ofte ned til Litauen og Latvia. Her har vi kontakt med Røde Kors og et kloster. Disse hjelper oss med å fordele til de trengende. Hvert år de sist seks årene har vi reist nedover med hjelpeforsendinger til trengende, men det koster å reise, og pengene vi får inn her går til å dekke reiseutgiftene til disse turene, forteller Røli og legger til at de også er hos familier i området og hjelper dem når de er der nede.

Økende deltakelse

På kjøkkenet finner vi enn opptatt komité. De har nok å henge fingrene i og hjelper gjerne sine gjester og utstillere, begge i økende antall.

- Vi har i år opplevd økende etterspørsel etter salgsplasser og har rekord i år med over 20 utstillere. Dette er vi meget fornøyd med, men hadde ikke klart å gjennomføre uten alle de som stiller opp på dugnaden i forkant. Det har i dag vært et yrende liv og folk har handlet både egg, lefser og strikkede plagg. At så mange møter opp er et bevis på at dette er kommet for å bli. Her finner man det meste og man kan slå av en prat med kjenninger samtidig som man handler og slukker kaffetørsten, smiler Barbro Sætervoll.

Og kaffetørste er de fleste. Kaffetrakteren går i ett og folk hilser, smiler og prater.

- Dette er blitt en flott tradisjon som de fleste setter pris på. Her er mye å få kjøpt, men i dette ligger også den sosiale biten. Man setter seg gjerne ned og slår av en prat, sier Edmund Dahle og prater videre med kjenninger.

Salgsmessen fortsetter søndag, og det er virkelig verdt turen innom. Julestemningen er underveis.