I hans sted er det Synnøve Lilleli Egeness som overtar vervet for Brønnøy Høyre. Ifølge Lilleli var dette et signalisert og varslet skifte.

– Dette var noe Paul Birger selv varslet for to år siden etter valget. Han sa han kunne ta på seg dette vervet, men at han ønsket en evaluering etter to år. Det har altså ligget i kortene veldig lenge. Han er på vei til å trappe ned litt, sier Lilleli.

Torgnes fortsatt på laget

Ifølge Høyres nye gruppeleder vil skiftet ikke bety mye.

– Paul Birger er fortsatt med på laget, og er en betydelig ressurs som nok blir å se på talerstolen flere ganger de neste to årene. Jeg skal støtte meg på hans erfaring og kompetanse når jeg nå skal fronte Høyres innsats i kommunestyret, sier Lilleli.

Høyre fikk fire representanter i kommunestyret etter valget i 2015. I tillegg til nevnte Torgnes og Lilleli fikk partiet inn Trine Engen og Tor Torgvær. Engen representerer imidlertid ikke lenger Høyre.

– Vi er litt svekket av at hun har meldt seg ut, men jeg registrerer at hun stemmer for våre forslag. Når det er sagt så skulle vi gjerne hatt flere med, sier Lilleli.

Bra politisk klima

Den nye gruppelederen hadde aldri hatt politiske verv før hun gikk inn i kommunestyret. Erfaringen så langt har vært av det positive slaget.

– Det er et bra klima i kommunestyret, jeg føler vi har et bra samarbeid med de andre partiene. Det er stor takhøyde, og jeg oppfatter det som greit å gå på talerstolen å si det jeg mener. Jeg er også veldig fornøyd med at vi har blitt enige om de store grepene; og da sikter jeg spesielt til økonomien og å få kommunen av Robek-listen, sier ambulansefly-piloten.

Budsjett og DMS

For Lilleli er det to saker hun mener er spesielt viktige for politikerne å holde et grep om de to årene som gjenstår av perioden:

– Det ene er budsjettarbeidet framover. Der synes jeg det er viktig å tenke lenger fram enn neste år, vi må være ansvarlige også etter 2018 – slik at vi ikke havner på Robek igjen. Samtidig må vi begynne å tenke på å få ned eiendomsskatten mens vi gjør dette. Vi ønsker å begynne med dette nå – og samtidig ta med oss en buffer inn i framtiden.

– Det andre er DMS og sykehusstruktur. Der er det viktig å følge med, og det er mye som henger sammen her. Hvis Helgelandssykehuset velger et sykehus langt unna oss så trenger vi gode veier og samferdselsløsninger. Dette henger igjen sammen med Nasjonal transportplan. Dette skal vi følge med på framover, lover Høyres nye gruppeleder.