Det kommer frem i et brev datert 13. oktober fra advokat Rune H. Petersen hos Advokatene Hellerud, Petersen & Reitvold, kontakter Fylkesmannen i Nordland.

Pedersen representerer Sjøeng Handel AS, Aage Oxholms firma.

I brevet, som er signert av samme advokat, hevdes det at kommunens bygging av ei brygge på Rugåshylla i Hommelstø er ulovlig.

Dobbelt så stor?

Advokaten hevder det har forekommet lovbrudd.

Byggetillatelsen sier ifølge advokat Petersen at brygga som skal bygges kan være 2,5x6 meter. Den endelige brygga er på 3x10 meter.

Advokaten skriver:

«Bryggen er dobbelt så stor som tillatelsen tilsier. Tillatelse 15kvm, resultat er 30kvm. At kommunen velger å bygge dobbelt så stort som tillatt, vil ha klar presedens og kunne utløse en endring i forvaltningen av plan- og bygningsloven i Brønnøy kommune».

«Kommunen ikke kompetent»

Han skriver også:

«Kommunen har via andre selskap enn utførende, utført deler av prosjektet uten at det foreligger korrekt ansvarsrett».

Advokaten hevder derfor at det «foreligger derfor en eller flere ulovligheter på tiltaket og eiendommen», og fremhever særlig at «kommunen er ikke kompetent til å håndtere egen ulovlighet».

Advokaten avslutter brevet med å be om at «Fylkesmannen reagerer raskt på ulovlighetene».

Fylkesmannen spør

Fylkesmannen i Nordland har 19. oktober, seks dager senere, sendt et brev til Brønnøy kommune.

Der ber fylkesmannen ved underdirektør Tor Sande om at Brønnøy kommune ser på saken.

«Vi viser til vedlagte brev av 13.10.2017 fra Advokatene Hellerud, Petersen & Reitevold. Brevet gjelder påstått ulovlig bygging derkommunen er eier og tiltakshaver.

Det følger av plan– og bygningsloven § 32-1 at kommunen skalforfølge overtredelser avbestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven.

Kommunen som bygningsmyndighet må derfor vurdere om det foreligger ulovlige forhold i dette tilfellet. Dersom det av dekkes ulovligheter, må det vurderes å kreve søknad i ettertid, retting og/eller oppfølging etter pbl. kapittel 32.

Vi ber om å bli orientert om hvordan saken står innen, 9. november 2017.»

– Oxholm ville jo ha større brygge

Brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) mener brevet er et forsøk fra Aage Oxholms side på å styrke sin egen sak.

– Jeg forstår man leter etter mulige måter å sette Brønnøy kommune i dårlig lys for å styrke sin egen sak, sier han.

Han mener imidlertid at det i sin tid var Aage Oxholm selv som presset på for en større brygge.

– Det var jo etter påtrykk fra Aage Oxholm om å få ei større flytebrygge, der han tilbydde å gå inn med 250.000 kroner for en større flytebrygge og en paviljong, at det ble det sett på muligheten til å legge ut en større brygge. Det ble det ikke noe av, slik Oxholm ønsket, men det er på den bakgrunnen at det ble lagt ut en større flytebrygge enn planlagt, sier Hanssen.

Han er uenig i at kommunen har brutt loven.

– Jeg kan ikke se at kommunen har gjort noe galt i denne saken. Flytebrygga er behandlet av de som godkjenner utleggelse av flytebrygger i kommunen. Jeg skjønner ikke hva som skulle være gjort galt, sier han.

Bakgrunn: Oxholm og Brønnøy kommune

Oxholm og Brønnøy kommune har vært i tottene på hverandre over lengre tid.

Det begynte med en avtale mellom Brønnøy kommune og Nordland fylkeskommune i 2013 om opparbeiding av den sjørettede delen av Rugåshylla i Hommelstø, der området skulle opparbeides med park- og gangareal mot sjøkanten. I det vedtatte budsjettet ble det lagt inn 127.000 kroner til paviljong og 120.000 kroner til marinaanlegg.

Aage Oxholm var, gjennom Sjøeng Handel AS, med i den opprinnelige avtalen som privat bidragsyter, med en sum på 900.000 kroner. Oxholm mener at han senere har trukket tilbake denne lovnaden.

– Avtalen ble skrevet på et tidspunkt der det var om å gjøre å få i gang prosjektet. Ingen tenkte, i alle fall ikke jeg, at det skulle bli en slik misære. Det tilbudet har jeg trukket tilbake mange ganger, uten at kommunen har reagert på det. Jeg har holdt meg til avtalen mellom kommunen og fylket, de søkte fylket om å få forlenget fristen. Jeg hørte ingenting om det. Jeg sa at tilsagnet var bortfalt. De gir jo meg skylda for forsinkelsene. Jeg tilbydde 250.000 ekstra kroner for flytebrygge for å bli ferdig med det, men fikk aldri svar på det, hevdet han overfor Brønnøysunds Avis 11. juni i år.

Oxholms argument var og er at prosjektet ikke ble ferdigstilt slik som var forutsatt for at Oxholm skulle bidra med beløpet. Det springende punktet er at flytebrygge ikke var klar innen fristen, slik han opplever det.

Da BA intevjuet ham i juli spurte vi ham hva han syntes om at kommunen vurderer å trekke ham for retten over dette kravet svarte han:

– Tvert imot. Jeg sier at jeg skal ta det til retten. Jeg vil ha det frem i dagen, det er flott, jeg gleder meg som en unge. Jeg ser frem til en rettssak i denne saken. Jeg har aldri vært i en rettssak før og her skal jeg redegjøre for Brønnøy kommunes udugelighet og inkompetanse i dette lille prosjektet, hevdet Oxholm da.