Mandag signeres avtalen mellom fylke og oppdrettsnæring om ny havbruksutdanning ved Sandnessjøen videregående skole. Avtalen skal signeres i LetSea sine lokaler på Bjørn mandag morgen, skriver Helgelands Blad.

På den ene sida står Nordland fylkeskommune som skoleeier, og på den andre står selskapene LetSea, Marine Harvest og Nova Sea, som får et medansvar for opplæring av elevene gjennom det fireårige utdanningstilbudet som skal driftes av Sandnessjøen videregående skole.

Må ha konsesjon

Avtalen med aktørene i oppdrettsnæringa er ei forutsetning for at fylket kan søke Fiskeridirektoratet om undervisningstillatelse – en oppdrettskonsesjon som skal brukes til undervisningsformål. Tillatelsen er også ei forutsetning for oppstart av tilbudet.

– Nå må vi søke om konsesjon så fort som mulig, så vi kan komme i gang. Søknaden er allerede klar, og vi skal ha møte med Fiskeridirektoratet 1. november. Vi håper at de kan korte ned behandlingstida så mye som mulig, sier fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen.

Målet er oppstart høsten 2018, og tilbudet vil bli søkbart på linje med andre tilbud utpå nyåret.

– Skolen er kjempeklar, og jeg føler meg trygg på at dette blir bra, selv om vi aldri har gjort dette før, sier Olsen.

Først i nord

Sandnessjøen videregående skole blir den første i Nord-Norge som tilbyr en slik utdanningsmodell innen akvakultur, også kalt YSK (tidligere TAF), og er en kombinasjon av yrkesfaglige og studieforberedende programområder.

Det fireårige tilbudet vil både gi fagbrev i akvakultur, og studiekompetanse med fordypning i realfag. Dermed kan elevene både jobbe som fagarbeidere eller ta videre høyere utdanning etterpå.

– Det er på høy tid at vi klarer å få opp et utdanningstilbud innen havbruk på Helgeland. I dag er Kolvereid og Inndyr de nærmeste stedene for det, samtidig som at Helgeland har noen av de tyngste aktørene innen næringa, sier Tor-Hugo Hestnes, som har involvert i arbeidet fra LetSeas side.

Fem i året

I motsetning til den ordinære veien til fagbrev, med to år på skole og to år i lære, skal elevene på YSK veksle mellom å være på skole og i opplæring hos oppdrettsselskapene gjennom hele opplæringsløpet.

Fem elever skal tas inn hvert år. Det er et greit nivå å starte på, tror Tor-Hugo Hestnes.

– Da kan de kjøres inn i eksisterende klasser på skolen, og det tror vi er en god idé. Etter fire år vil de første fem komme ut, samtidig som vi har 20 til i systemet. Hvis vi ser at det blir en stor suksess, vil det sikkert være mulig å øke elevtallet etter hvert, men vi må prøve det ut først, og først og fremst sørge for at det er et godt tilbud, sier Hestnes, som legger til at dette tilbudet vil være et tillegg til det ordinære lærlingtilbudet hos LetSea.

Rammer neppe Brønnøysund

Ifølge rektor Kai Myrvang på Brønnøysund videregående skole (BVS) er ikke tilbudet på SVS i direkte konkurranse med akvakulturlinjen BVS har søkt om å opprette, og betyr derfor ikke «kroken på døra» for den søknaden.

– Nei, det er et utdanningsløp som går over fire år og gir både studiekompetanse og fagbrev. Det er primært rettet inn mot dem som vil studere videre, og derfor trenger studiekompetanse.

Det BVS har søkt om, er akvakulturlinjer som bare gir fagbrev. Elever som ønsker å ta høyere utdanning må da gå påbygging for å få studiekompetanse.

Ordningen som nå ser ut til å bli en realitet på SVS het før TAF (tekniske og allmenne fag), men kalles nå YSK (yrkes- og studiekompetanse).

– Derfor anser vi ikke at dette står i strid med det vi har søkt om, som altså er en yrkesfaglig linje. Dette er forskjellige målgrupper, mener han.

Kommer nok til Sør-Helgeland

– Tror du at det blir akvakulturlinje på BVS?

– Saken om skolestruktur kommer opp i fylkestinget i desember, og da blir det helt sikkert sagt noe om akvakultur i Brønnøysund. Men det er ikke nødvendigvis den fylkeskommunale behandlingen som avgjør utfallet i denne saken, det er nok like avhengig av om Norsk havbruksakademi får innvilget sin søknad, sier rektoren.

Norsk havbruksakademi på Toft har også søkt om å få opprette en slik yrkesrettet linje, men da som privat aktør.

– Det jeg kan si er at jeg tror det blir opprettet akvakulturutdanning på Sør-Helgeland, enten i privat eller offentlig regi, sier Myrvang.

Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen, er klar for å signere avtale. Foto: Kari-Ann Dragland Stangen