Tannlege Gunnar Thorseth er ambulerer som tannlege på klinikken på Vik og i Bindal. Annenhver uke jobber han to dager i Bindal, og to dager i Sømna, og annenhver uke tre dager i Bindal. Ved Sømna tannklinikk er Elaine Nygård Lande ansatt i hundre prosent stilling som tannpleier.

– Distrikter legges øde

Han tar forbehold om at han så langt bare kjenner forslaget fra media, men det han foreløpig har fått kjennskap til, får ham til å reagere.

– Vi har hatt en del informasjon på møter, men det er bare gått rundt grøten, og sagt at ting ikke skal offentliggjøres før tiden. Jeg forstår det sånn at det er forslag om å legge ned en god del klinikker, nesten halvparten. En del reduseres ved at det lages store klinikker i sentrale områder, og det får ikke så store konsekvenser. Det som er uakseptabelt er at store distrikt legges øde med hensyn til tannhelsetilbud.

Han mener det vil bli altfor store avstander for pasientene om forslaget vedtas.

Mener forslaget er ulovlig

Han sikter til lovens paragraf 1-3 som definerer disse gruppene som barn og ungdom mellom null og atten år, psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon, grupper av eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie, ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret og andre grupper fylkeskommunen selv vedtar å prioritere.

– De har ansvaret for tannhelse, det er ikke det at de skal behandle alle, men de har ansvar for det. I praksis betyr det at i distriktene der det ikke er noe privat tilbud er det det offentlige som må ta seg av det. Da Folketannrøkta ble innført på 50-tallet var tanken at man skulle tjene folket. Selv om det i dag heter Tannhelsetjenesten, er det samme tjeneste med samme formål, altså å betjene folks tannhelse, sier han.

Han er klar på at forslaget, slik han forstår det, ikke bare er uakseptabelt, men også i strid med tannhelseloven.

– Om dette gjennomføres er det et brudd på tannhelseloven. Det er riktig at det er prioriterte grupper som skal ivaretas først. men nå ser det ut til at de har gjort det sånn at om de bare behandler de gruppene som skal prioriteres, så mener de at de har oppfylt dette, men det har man ikke, mener han.

Han tror ikke det vil komme noe privat tannlegetilbud verken i Sømna eller Bindal.

– Selvfinansierende

– Det vi har fått høre i møter er at ingen blir oppsagt, i så fall blir det omplassering, sier Thorseth om deres arbeidssituasjon fremover.

Han mener motivet for å legge ned tannlegekontorene er økonomisk, men han tror de ikke har regnet på inntektssiden som vil gå tapt.

– Distriktskontorene er langt på vei selvfinansierende, sier Thorseth.

Esther Røsseland har gjennom mange år jobbet som tannhelsesekretær i Sømna. Hun er sjokkert over at fylke vil stenge tannlegekontoret.

– Aldri før har det vært snakk om nedleggelse av kontoret, sier Esther Røsseland.

Utnytter ressursene

Etatssjef for kultur, miljø og folkehelse Bjørg Helene Jenssen hos Nordland fylkeskommune, sier til BAnett at de vil utnytte ressursene på en annen måte.

– Fylkeskommunen skal gjennom den offentlige tannhelsetjenesten både organisere forebyggende tiltak for hele befolkningen og gi et regelmessig og oppsøkende tilbud om tannhelsetjenester til gitte grupper ifølge tannhelselovens paragraf 1-3. Dette gjelder blant annet barn og ungdom fra 0-18 år, psykisk utviklingshemmede og eldre langtidssyke. Hvordan skal dere kunne gi et regelmessig og oppsøkende tilbud til denne gruppen når dere vil legge ned fem tannlegekontor?

– Gjennom den nye klinikkstrukturen vil tannhelsetjenesten kunne utnytte ressurserne på en annen måte. Medarbeidernes kompetanse vil i større grad benyttes til forebyggende arbeid utenfor klinikkene. Det forebyggende arbeidet vil skje på helsestasjoner, barnehager, skoler og så videre, samt kompetanseheving hos ansatte på institusjoner, som vil være viktig for de som bor der. Behandling og undersøkelser vil fortsatt skje på klinikker, sier Jenssen.

Forstår frustrasjonen

For pasientene fra Vevelstad, Vega, Hommelstø, Bindal og Sømna vil det bli en lang reise for å komme seg til tannlegen. Fra Terråk vil det bli en reise inkludert ferje som i effektiv kjøring tar 1 time og 50 minutter. En vei.

– Får disse gruppene som ifølge tannhelseloven har krav på offentlig tannpleie, gratis skyss?

– Fylkeskommunen dekker skyssutgifter i samsvar med forskrift fastsatt av fylkeskommunen for pasienter under paragraf 1-3 som søker tannhelsehjelp i den offentlige tannhelsetjenesten. Foreldre skal følge barn under 15 år. Dette er lovpålagt og et viktig ledd i forebyggende arbeid og innarbeiding av gode rutiner og for ansvarliggjøring av foreldrene, forklarer Jenssen.

– Hva synes du selv om å måtte legge ned disse fem tannlegekontorene?

– Fylkeskommunen har ansvar for å gi en god tannhelsetjeneste i Nordland, med rimelig grad av tilgjengelighet, jamfør tannhelseloven, sier Jenssen.

- Når vi fortsatt har 96 prosent tilgjengelighet innenfor 1 time kjøring med 32 klinikker, og kan tilby fullverdig tannhelsetjeneste i alle klinikkene, mener jeg det er rett prioritering. Nå skal forslaget politisk behandles i Fylkesrådet og i Fylkestinget, så får vi se hva som blir endelig beslutning. Jeg har stor forståelse for at folk kan oppleve endringene som store i eget lokalmiljø, sier Bjørg Helene Jenssen.