En mannlig yrkessjåfør fra Helgeland er i Alstahaug tingrett dømt til en bot på 5.000 kroner for å ikke ha sørget for at kjøretøyet var i forsvarlig stand.

Foranledningen til dette er at mannen i fjor kjørte trekkvogn, og at semihengeren til trekkvognen falt av i fart.

Yrkessjåføren mente i retten at han hadde sjekket vognen slik det er vanlig å gjøre det. Han hadde undersøkt henger og kobling visuelt på avstand. Han mente at den eneste måten han kunne forsikret seg om at hengeren var forsvarlig påkoblet var å legge seg under den, og at dette ikke er normalt etter enhver stopp.

At hengeren falt av under normal kjæring og uten at det var andre ekstraordinære situasjoner i trafikken, tilsier ifølge retten at kjøretøyet ikke var i forsvarlig stand. Retten mener at det var uaktsomt av ykressjåføren å ikke forsikre seg om at hengeren var ordentlig festet. Retten peker på at situasjonen hadde et stort skadepotensiale.

Normalt skulle det ifølge retten vært reagert med en bot på 9.500 kroner, men på bakgrunn av mannens økonomi og lang saksbehandlingstid settes boten likevel til 5.000 kroner, i tråd med påstanden fra påtalemyndigheten.