Det var Svein Olsen som lanserte ideen om å få et slikt kurs for aldersgruppen 65+ til Vevelstad. Imidlertid viste det seg å ikke være helt enkelt, da det ikke har vært vanlig å ha slike kurs ute i distriktene.

Olsen tok først kontakt med LHL i Brønnøysund med spørsmål om de kunne arrangere, men det viste seg å være vanskelig. Olsen tok kontakt med Biltilsynet i Mosjøen som på sin side var  positivt til tanken om å arrangere ute i distriktet, og kort fortalt måtte saken helt til topps i systemet før klarsignal ble gitt.

Høyholm Grendehus A/L tok på seg å arrangere og med økonomisk støtte fra kommunen ble det sørget for kaffe og kaker, samt varmrett til deltakerne begge kursdagene. Jack Haukland sørget for god mat, og alt var flott tilrettelagt.

Uheldig statistikk

Aldersgruppen 65+ har vært høyt representert på ulykkesstatistikken, sammen med unge gutter i 20-årsalderen. Dette er en tendens Statens vegvesen ønsker å sette inn tiltak for å snu.

Siden 2000 har det vært arrangert mange kurs for denne aldersgruppen.

– Vi har en nullvisjon når det gjelder dødsfall og sterkt skadde i trafikken, sier kursleder Roger Edvardsen, og tilføyer at disse oppfriskekursene er ett av tiltakene.

– Det er greit å kunne gi en mulighet til oppfrisking og påfyll til denne gruppen.

Forandret trafikkbilde

Siden denne aldersgruppen kjørte opp har trafikkbildet forandret seg ganske kraftig. Derfor ga deltakerne på kurset uttrykk for at det var svært nyttig å delta.

Kurset var lagt opp slik at alle deltakerne skulle bli involvert.

– Det var satt et tak på 15-20 deltakere. Dette for å unngå at det ble for mange til å kunne høre og involvere hver enkelt, og at det rett og slett kunne bli bare en ren forelesning, og det ønsket vi ikke, sier Edvardsen.

Kurset i Vevelstad ble fulltegnet ganske fort med 26 personer, men noen trakk seg i siste liten, og det endte opp med 22.

Hver enkelt ble hørt

Alle kursdeltakerne fikk muligheten til å fortelle om sine erfaringer med oppkjøring, og om hvilket forhold de har til bilkjøring og bilbruk i dag.

De var aktivt med i diskusjoner og fikk svar på det de måtte lure på, og stemningen i kurslokalet var svært hyggelig. De som lurte på hva som er den korrekte plasseringen i rundkjøringer - og er syklende gående eller kjørende - fikk svar på sine spørsmål. Det var i det hele tatt en aktiv gjeng som hadde møtt for å få frisket opp kjørekunnskapene.

– Du er en framifrå pedagog, sa Lars Jensen til kurslederen etter endt kurs.

– Du skaper en lun  og hyggelig stemning, sa Jensen, og tilføyde:

– Jeg har storkost med her - og en ting har jeg lært: Å kjøre bil, det er farlig det!

Det var i det hele tatt så hyggelig og god stemning at ideen om å starte en pensjonistforening ble lansert i samme farta. I så fall kan man jo si at det i dobbelt forstand virkelig har vært et fruktbart kurs.