Onsdag ble det klart at Nordland fylkeskommune ønsker å kutte 29 tannklinikker i Nordland, fem på Sør-Helgeland; Bindal, Hommelstø, Forvik, Sømna og Vega.

Nordland har i dag 61 tannklinikker, mens «normalen» ifølge fylkeskommunen er et sted mellom 20 og 30. De fylkene som har flest (bortsett fra Nordland) har opp mot 40 klinikker. Dette gjør at Nordland har «norgesrekord i antall klinikker». For eksempel har Troms og Finnmark i dag henholdsvis 27 og 20 klinikker.

– Selsom opplevelse

Til stede under fylkets presentasjon i Bodø var ordførerne Andrine Solli Oppegaard (Ap) fra Sømna og Britt Helstad (Ap) fra Bindal. Begge reiste sørover med kveldsflyet fra Bodø, og møtte BAnett på flyplassen.

– Det var en ganske selsom opplevelse, etter at presentasjonen, skulle vi klappe, eller? spør Britt Helstad retorisk, og fortsetter:

– For Bindal sin del er dette nesten uholdbart. Sømna er tross alt landfast. Vi har ferjer. Jeg håper jo at de får timer som passer med ferjene. Vi har opphold i ferjerutene på dagtid, for en bindaling er en tur til tannlege i Brønnøysund en dagstur. Det spørs også hvor lenge man må vente på ferjene. Det er to timer kjøring hver vei, sier hun.

Fra Bindal til Brønnøysund går det ikke busser utover tirsdag og fredag, men det er lettere å komme seg fra Brønnøysund til Bindal.

Kommunikasjon

Andrine Solli Oppegaard mener at kommunikasjon på Sør-Helgeland ikke er dimensjonert for dette.

– På hele Sør-Helgeland er det ikke lagt opp til denne typen kommunikasjon, det er lagt opp for skole. Mange er jo private næringsdrivende, og om de skal følge barna til tannlegen i Brønnøysund, så kan det fort gå fire timer på det fra Sømna, sier sømnaordføreren.

Hun peker også på demografien - i den andre retningen.

– Demografisk har vi en eldre befolkning, og mange vil ikke kjøre vinterstid. Vi har også en del sykehjem og omsorgsboliger. Mange av disse har fri tannpleie gjennom fylket, poengterer hun.

Rekrutteringsproblemer

Begge er klar over at det har vært problemer med rekruttering av tannleger.

– Jeg føler likeve ikke at fylkeskommunen har gjort så mye for å bedre de forholdene. Selv annonsene etter nye tannleger er kjedelige, mener Oppegaard.

– Jeg ser jo også at de bruker som argument for å kutte at de har vansker med å rekruttere, og at nyutdannede tannleger ikke kan arbeide alene, sier Helstad.

Tas det hensyn?

Begge liker at det snakkes mye om forebygging. Ifølge etatsleder hos fylkeskommunen er Nordland tredje verst i Norge på tannhelse. Sømnaordføreren er nysjerrig på om det er forskjeller internt i Nordland.

– Jeg er glad de har fokus på forebygging og vil rydde tid til det, men det spørs om Sør-Helgeland ligger like dårlig an som Nordland, spør hun.

– Lytter fylket til innspillene deres?

– De lytter. Men når det er kommet til en høringsuttalelse, så har vi ikke så god erfaring med det. Det er kanskje bare femti prosent sjanse for at man får endret. Noe. Det lyttes, men det spørs om det tas hensyn, sier hun.