Fra 61 til 32 klinikker

Etatsleder for kultur, miljø og folkehelse i Nordland fylkeskommune, Bjørg Jenssen, forteller at de som sokner til kontoret i Hommelstø vil måtte få tannhelsetjenestene sine i Brønnøysund om forslaget vedtas av politikerne. Forslaget har høringsfrist 15. desember i år, og skal behandles i fylkestinget 26.-28. februar 2018.

– Vi har 61 klinikker i dag. Forslaget til ny struktur gjør at vi ender opp med 32 klinikker. Men dette skal gjennom politisk behandling, og dette er altså bare et forslag. Hommelstø biklinikk er foreslått lagt ned, slik at de som sokner til Hommelstø i dag bruker Brønnøysund, sier hun.

Jenssen mener at et høyt antall klinikker ikke nødvendigvis sier noe om tilbudet man sitter igjen med.

– En tredjedel er biklinikker, halvparten er biklinikker eller enmannsklinikker. Mange av disse klinikkene har et begrenset tilbud, både med tanke på antall dager åpne, og hva som kan tilbys av behandling, om det bare er en behandler, sier hun.

«Norgesrekord i antall klinikker»

Ifølge henne er det «normale» antallet tannklinikker i de fleste fylker et sted mellom 20 og 30, mens de fylkene som har flest (bortsett fra Nordland) har opp mot 40 klinikker. Dette gjør at Nordland har «norgesrekord i antall klinikker». For eksempel har Troms og Finnmark i dag henholdsvis 27 og 20 klinikker.

– Nordland har ikke gjort noen grep med klinikkstrukturen og tannhelse på en god stund. Andre fylker har gjort tydeligere grep de siste fem-ti årene. Det har ikke Nordland gjort, så nå gjør vi det. Vi er opptatt av kvaliteten, og at tilgjengeligheten skal være god. I dag når 99 prosent nærmeste klinikk med én times kjøring. Forslaget innebærer at 96 prosent når nærmeste tannklinikk innen én times kjøring, sier hun.

Tredje dårligst i Norge

– Forstår du at enkelte reagerer på at dette omtale som «et løft for tannhelse» i pressemeldingen?

– Jeg forstår det, ut fra at man tenker at tligjengelighet er lik kvalitet. Jeg har ikke noe problem med å se det perspektivet, svarer Jenssen.

Hun er imidlertid ikke enig i premisset.

– Et av vurderingskriteriene går på det med bedre tannhelse i Nordland. I dag ligger vi blant de tre fylkene med dårligst tannhelse blant barn og unge. Fylkeskommunen har ansvaret for et tannhelsetilbud for spesifikke grupper, de mellom 0 og 18 år, og folk i institusjon. Dette handler ikke om det betalende klientellet, men om de som har en rettighet knyttet til tannhelsetjenesten. I det bildet er tannhelsen dårligere blant barn og unge enn landsgjennomsnittet, og blant de tre dårligste.

Større fagmiljø ikke motiv

Derfor mener fylket at det er viktig å ha klinikker med god nok kapasitet og kontinuitet i behandlingen og tilbudet. Hun er ikke opptatt av å bygge større fagmiljø.

– For å dra en sammenligning, det nytter ikke med fastlegeordning om man ikke har fastleger på plass til befolkningen i de grisgrente strøkene. Det er ikke for fagfolkene vi gjør dette, men for tilbudet til innbyggerne. Det er selvfølgelig viktig for at det skal gis gode tjenester at vi har fagfolk i stillingene, og har et godt fagmiljø, men det er ikke hovedmålet, hovedmålet er gode tjenester.

Etatssjef Bjørg Helene Jenssen, fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt og fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Aase Refsnes (SV) fotografert for kommunens pressemelding. Foto: NFK