En av de store aluminiumsplatene utformet av Vibeke Steinsholm før oppmontering.
Brønnøykunstner Vibeke Steinsholm har involvert innbyggere i både Brønnøy og Meløy under sitt arbeid med bilde-og tekstcollagene.

Meløy kommune i Nordland utsmykker sine trafoer, og brønnøykunstner Vibeke Steinsholm fikk tildelt ett av utsmykkingsoppdragene.

Kunst med lokalt engasjement

- De ønsket en utsmykking innen konseptet kystkultur. Da tenkte jeg med en gang på ærfugl, og utarbeidet et prosjekt på dette, forteller Steinsholm. I dette har hun involvert både 7. klasse på Reipå skole og brønnøymannen Jens Olav Nygård.

- Ærfugldrift er en tapt del av Meløys historie. Det er ingen i dette området som driver med dette i dag. Men Nygård kunne fortelle meg at det på Karlsholmen fyr i Meløy var dundrift i hans barndom. Hans fortellinger om dette har blitt et viktig fundament for mitt prosjekt. Jeg håper også resultatet av mitt arbeid kan bli en inspirasjon for andre i Meløy til å starte opp igjen ærfugl-tradisjonen, sier Steinsholm.

Ulike perspektiv

Steinsholms arbeider som nå er oppmontert på Reipå, består av print  på aluminiumsplater. Disse er spesialtilpasset trafostasjonen.

-Det er collager hvor jeg har satt sammen mine og syvendeklassingenes tegninger av fugl og predatorer. I collagen er det ulike perspektiv av landskap både sett overfra og i nær detalj. Det er også tekstutdrag fra Nygårds opplevelser med ea på Karlsholmen fyr. Det har vært et veldig artig prosjekt å arbeide med, og jeg synes det er fantastisk at Meløy kommune bruker penger på utsmykking slik de her gjør det, sier Steinsholm.