Mandag, tirsdag og onsdag denne uken har fylkestinget i Nordland møte i Svolvær. På sakskartet står fremtidig ferje- og hurtigbåtkart i fylket. Der er det foreslått en rekke endringer, blant annet at ferjen mellom Sauren og Brønnøysund skal legges ned.

Mange endringer, men Sauren-ferja skal bort

Torgnesøyan velforening – De tar kvelertak på et livskraftig øysamfunn Samferdselsråden lover å se på Sauren-ferja på nytt, dersom man har hatt feil tallgrunnlag.

Mandag holdt de fire posisjonspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF pressekonferanse der de presenterte en del endringer de vil gjøre på administrasjonens innstilling - etter innspill fra kommuner og andre under høringsperioden.

Posisjonen har laget rom i budsjettet for å beholde en del av rutetilbudene som er foreslått nedlagt. Dette ble det informert om på pressekonferansen i dag. Sauren-ferja ble imidlertid ikke nevnt med et ord.

Ruta er likevel nevnt i det nye saksframlegget. Der står det følgende:

"Fylkestinget ber fylkesrådet raskt gå i aktiv dialog med kommunene for å bidra til at kommunen kan organisere nødvendig transport, mat, post, medisiner og lignende for de fastboende på veiløse steder som mister rutetilbudet. Tilbudet som etableres vil ikke være fast, men utføres etter behov og vil bli tatt bort dersom det ikke er fastboende på stedene. Dette omfatter også Sauren, som får et tilbud for persontransport med hurtigbåtruta Rørøy - Brønnøysund. Behovet for enkelte transporter av kjøretøyer skal vurderes i dialog med kommunen. Det beskrevne tilbudet til Aldra og eventuelle utfordringer knyttet til arbeidsreiser drøftes i dialog med kommunen.", står det i framlegget.

Har ingen plan for kjøretøytransport

Fylkesråd Svein Eggesvik (Sp) sier at han skal til Brønnøysund 14. desember for å diskutere saken. Der skal "behovet for enkelte transporter av kjøretøyer" drøftes.

- Hvordan skal dere løse et slikt behov når ferjen forsvinner og sambandet legges ned?

- Vi har ikke kommet dit ennå. Det er det vi skal ha dialog med kommunen om. Vi ser at kommunene har gode forslag i slike saker, sier Eggesvik.

Ordføreren: - Merkelig måte å opptre på

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) er ikke fornøyd med fylkets forslag.

- Vi kan ikke godta en løsning som dette. Vi er nødt til å ha en ferje som kjører biler utover, sier Hanssen.

- Har dere noen "gode forslag" til fylket for å løse "behov for enkelte transporter av kjøretøyer"?

- Nei, vi har ikke det. Vi har ett forslag og det er å opprettholde den ferjeforbindelsen vi har. Det er den rimeligste og beste løsningen for innbyggerne på Torgnesøyene. Hurtigbåt er ikke en god løsning verken for dem, oss eller pendlerne fra Vega. Jeg lurer jo også på hva den nye løsningen skal koste og hvor mye man skal spare her, men får ikke se regnestykkene deres. Her blir det kommunen og regionen som taper. Det er en merkelig måte å opptre på. I mitt hode skal fylket være til for innbyggerne i kommunene, ikke omvendt, sier Hanssen.

- Det høres ikke ut som om dialogen blir spesielt god?

- Hvis det er dette de har å komme med så gleder jeg meg til denne diskusjonen, for den blir kort. De får heller spare på andre ting. Dette må de bare få på plass, sier Hanssen.

Gruppeleder Bjørnar Skjæran for Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe har imidlertid tro på at denne saken kan løse seg.

- Vi sier ikke med vårt vedtak at ferjen skal videreføres, men vi har påpekt et behov som jeg har tro på at fylkesråden skal følge opp og at man her skal finne en løsning. Det vi har sagt her er at vi ønsker at fylkesrådet skal se på denne saken på nytt, sier Skjæran.

Bindal: Pendlerne får et tilbud

Også i Bindal har folk reagert på nedskjæringer på hurtigbåtruten. Blant annet er det pendlere fra Øksningøy som blir skadelidende. Dette ble heller ikke nevnt under pressekonferansen, men fylkesråd Eggesvik har gode nyheter her.

- Jeg har sagt til ordføreren at pendlerne på Øksningøy skal få et tilbud som gjør at de kan komme seg på jobb og tilbake igjen. Det er noen bønder som trenger å få melk ut på lørdager. Dette skal vi også få til. Vi skal være fleksible og prøve å få til gode løsninger. Noe nedtrekk blir det, men skal få til løsninger som gjør at folk kan bo der de bor og drive næringsaktivitet, sier Eggesvik, som skal til Bindal 13. desember for å gå i dialog med kommunen om hurtigbåtruten.