En mann i 40-årene fra Brønnøy er i Brønnøy tingrett dømt til 18 dager ubetinget fengsel og en bot på 80.000 kroner.

Det var i mai i år mannen ble stanset etter å ha kjørt hjemmefra til en dagligvarebutikk, og så hjem igjen. Ifølge dommen skal han da ha hatt en blodpromille over 1,2.

Mannen erkjente straffskyld, og saken gikk som tilståelsesdom.

Kjøring med promille mellom over 1,2 vil normalt medføre ubetinget fengsel, som også ble resultatet i denne saken. Retten viser i straffeutmålingen til en sak der en 43-åring hadde kjørt med 1,24 i promille, der retten med dissens dømte mannen til 30 dager betinget fengsel. I den saken var det imidlertid snakk om en kort kjørelengde på avsperret område, men med et større kjøretøy.

I den konkrete vurderingen mener tingretten at Brønnøy-mannens kjøring er i grenseland mot betinget fengsel, men legger i skjerpende retning til grunn at «siktede kjørte i tettbygd og trafikkert strøk med stort farepotensiale på et tidspunkt på døgnet som var forholdsvis trafikkert».

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om en bot på 100.000 kroner. I promillesaker skal boten settes etter den domfeltes inntekt, nærmere bestemt til halvannen brutto månedslønn, og retten fant at påtalemyndigheten hadde lagt til grunn et år med særlig høy inntekt for domfelte, og kom derfor til at den riktige boten skulle være 80.000 kroner. Den subsidære fengselsstraffen om boten ikke betales er 15 dager fengsel.

Han mister også retten til å inneha førerkort til motorvogn i to år.

Mannen vedtok dommen på stedet, og den er derfor rettskraftig.