- Vi ser at vi ligger høyt på antall seksuelle overgrep. Det er ikke bra. Er det en kultur i enkelte samfunn vi må inn å forandre?, sa lensmann Roger Stangnes som et åpent spørsmål i siste styremøte i Sør-Helgeland regionråd.

Lensmannen etterlyste et mer effektivt forebyggende arbeid. Det mener han kan oppnås med høyere grad av samordning mellom kommunene i kontakt med politiet. Samtidig understreket han at verken politi eller kommuner kan løse dette alene. Han påpekte at foreldre må sørge for grensesetting hjemme.

- Alle ansatte, alle foreldre, har et ansvar. Bare det å ha foreldremøter kan virke positivt, men foreldrerollen er det viktigste. Det er der grensene settes. Det er ikke jeg som skal oppdra en syvåring, konstaterte lensmannen.

Nordland på sedelighetstoppen

På møtet i regionrådet ble det presentert statistikk fra Nordland politidistrikt - som viser Nordland på topp i tilrettelagte avhør per 1000 barn perioden mai 2016-april 2017.  Antallet avhør er nærmere dobbelt så høyt som i andre politidistrikt. I samme periode  er det i Nordland registrert en prosentvis økning på 24 prosent for sedelighetssaker. I første halvår av 2016 var 200 registrerte saker mot 248 i første halvår av 2017.  Det er særskilt antall saker innen  voldtekt og seksuell omgang med barn 14-16 år og seksuell handling med barn under 16 år som har økt, mens sakene som vedrører seksuell omgang og voldtekt av barn under 14 år, ikke har tilsvarende økning.

Sammen med Troms og Finnmark ligger Nordland politidistrikt høyest på antall anmeldte sedelighetsforbrytelser i Norge per 1000 innbyggere. Dette viser tall fra statistisk sentralbyrå som er lagt frem av Nordland politidistrikt.

I den samme tabellen ligger Nordland på landssnittet når det gjelder vold og mishandling. I Norge som helhet førte de nesten 3 450 registrerte tilfellene av mishandling i nære relasjoner til at trenden med en årlig økning i slike voldsanmeldelser ble forlenget.

Mer gjennomsiktig i nord

Påtaleleder i Nordland Stig Morten Løkkebakken mener økningen innen anmeldte seksualforbrytelser  kommer som et resultat at styringssignaler nasjonalt, men også mer gjennomsiktige samfunn i nord.

- I slutten av 2015 og begynnelsen av  2016 så fikk vi klare styringssignaler på at dette var de saker politiet skulle prioritere høyest. Vi skulle snu hver en sten i den typen saker for å undersøke. I den forbindelse har det vært en tett forbindelse mellom barnevern, skole og alle øvrige i kontakt med unger for å følge med.  For oss fremstår det som om etatene er blitt flinkere til å melde fra oss til oss, når opplysning tilsier at det er vold eller seksuelle overgrep som rammer barn.

- Men prioriteringen av sedelighetssaker har vært en nasjonal satsing, og ikke for Nord-Norge spesielt?

- Kanskje kan vi også slå oss på brystet og si at vi har tatt dette veldig alvorlig og gjort det vi blitt bedt om gjøre. Vi ligger også veldig høyt på oppklaringsprosent i disse sakene. Tradisjonelt har det vært en lav oppklaringsprosent grunnet kompleksiteten. Der har ofte bare vært to stykker til stede når forbrytelsen ble begått, og da blir det betydelig mer komplisert  å etterforske.  Men jeg tror nok også det spiller inn at vi i nord har små samfunn. Små samfunn er mer gjennomsiktige enn hva det vil være i mer befolkede strøk som på østlandet. Her kan det bli lettere å få vite om uønskede hendelser, og jeg tror også de som jobber med barn er mye mer oppmerksom på det, sier Løkkebakken.