I kommunestyremøtet førstkommende torsdag skal politikerne i Bindal nok en gang behandle saken om Bernt Skarstads tomt i Langstranda industriområde.

Det var i 2005 at Skarstad søkte om areal til næringsvirksomhet på industriområdet for sin anleggs- og salgsvirksomhet. Han skrev i søknaden at området skulle benyttes til lagring av sand/grus samt oppstilling av utstyr og til garasje/verksted.

Fikk gratis tomt

Februar 2006 ble han tildelt cirka 8 dekar. Tomta var gratis, men med den betingelse at den skulle tilbakeføres til kommunen dersom den ikke var bebygd og tatt i bruk innen 1.1.2009. I skjøtet som ble tinglyst januar 2009 var fristen for ferdigstillelse satt til 01.01.2011.

Da kommunen avholdt befaring på området juli 2014 viste det seg ifølge kommunens sakspapirer at tomten ikke var tatt i bruk. Skarstad fikk da en endelig frist til 30. juni 2015 med å ta området i bruk, ellers ville tomten bli overført til kommunen igjen.

30. juni 2015 søkte Skarstad om utsettelse av fristen, og han ble gitt frist ut 2016.

- Er opparbeidet

Under kommuneadministrasjonens befaring i januar i år viste det seg tomten ikke var ferdigsgtilt, heter det i sakspapirene. Det ble sendt brev til Skarstad om dette.

Skarstad svarte kommunen 25. januar i år. Han mener å ha opparbeidet området og dermed innfridd kriteriene.

"Jeg vet ikke hvilken standard plan og utviklingssjef Kjell Andersen vil ha på området mitt. Jeg kan heller ikke ut fra tidligere korrespondanse/saksbehandling se at det er beskrevet noen standard for opparbeidelse av industriområdet. Da mener jeg det må være akseptabelt at jeg opparbeider området slik at det er mest mulig tjenlig, og til nytte for min virksomhet.", skriver Skarstad.

Han mener området er tatt i bruk i henhold til opprinnelig søknad: Lagring av sand/grus, oppstilling av utstyr, garasje og verkstedbygg (som er bygget) samt lagerplass for produksjon av ferdigelementer.

Skarstad skriver at han ikke har inngjerdet området, siden samene bruker det til lossing av rein fra dyrebiler. Men at han kan sette opp gjerde dersom kommunen krevde det.

Felles befaring

I etterkant av dette ble det gjort en befaring, hvor rådmann, ordfører, plan- og utviklingssjef og Skarstad deltok. Deltakerne fra kommunen ga uttrykk for at bruken av industriarealet ikke var i henhold til vedtatte vilkår.

I etterkant av dette sendte Skarstad en epost hvor han gjentar at han har innfridd kravene og at området er opparbeidet slik det er tjenelig for hans formål. Mailen innledes med "Takk for et lite konstruktivt møte på Langstranda i går".

"Det er faktisk jeg som skal skape verdier på området, og da må det være tilpasset mitt behov.", skriver Skarstad og legger til at det er lagret 8.000 m3 steinmasser på området, men at disse massene er solgt inn til prosjekter utover året og at det vil være for stor kostnad å lagre den et annet sted i mellomtiden.

"Så må det være helt klart at jeg ikke kan godta at området deles opp slik plan og utviklingssjefen foreslo. Hvis utviklingskommunen Bindal ønsker å ta tilbake industriområdet, så må det gjelde hele området, og det må forhandles om en utkjøpspris. Hvis dere lander på et slikt vedtak, vil det føre til at min maskin og næringsvirksomhet i utviklingskommunen Bindal vil opphøre og avvikles umiddelbart. Så min oppfordring er at dere lar meg som næringsdrivende skape verdier, arbeidsplasser og skatteinntekter på lokale ressurser, og at dere er gode tilretteleggere. Minner om at jeg har brukt mange millioner kr på Langstranda industriområde, uten at det har kostet Bindal Kommune noe. Samtidig inviterer jeg andre næringsaktører til å etablere seg sammen med meg på industriområdet."

- Må få konsekvens

I sin vurdering av saken innleder rådmann Knut Toresen og plan- og utviklingssjef Kjell Andersen med at det har gått elleve år uten at vedtaket i 2006 er blitt oppfylt. Kommunen har innhentet juridisk vurdering fra advokat Roald Angell, som skriver at Bindal kommune uten betingelser har rett til å få vedtatte industriareal tilbakeført i sin helhet.

Saken var også oppe i juni i år, men ble utsatt til september for å gi Skarstad litt mer tid.

"I denne saken er rådmannen av den oppfatning at eventuell opphevelse av vedtak kan gi negative oppfatninger når det gjelder krav om å oppfylle vedtak. Det kan bli oppfattet som at fattede vedtak har begrenset verdi og kan enkelte få tilgivelse må det også gjelde andre. Rådmannen er derfor av den oppfatning at mangel på oppfyllelse av vedtak i sak 18/06 må få konsekvens.

Rådmannen innstilte i sak 91/15 på at området skulle reduseres fra 8da til 3da slik at lagerbygg med tilliggende område ikke skulle berøres ved deling og at resterende areal på ca 5da ble tilbakeført til kommunen. Slik saken står i dag tilrår rådmannen at det innstilles på at ikke ferdigstilt areal på ca 5da tilbakeføres til kommunen.", skriver rådmann Knut Toresen, som innstiller til følgende vedtak torsdag:

1. Tildelt areal til Bernt Skarstad i sak 18/06 reduseres fra 8datil 3 da.

2. Tilbakeført areal på 5da tilføres Bindal kommunevederlagsfritt fra Bernt Skarstad, slik det framstår pr dato.

3.Bindal kommune foretar ny oppmåling/deling av området.

4. Saken erbasert på vedtak i sak 18/06 og begrunnes med at vedtattebetingelser ikke er oppfylt.

Bernt Skarstad mener Bindal kommune må legge til rette for gründere.