Torsdag ble det klart at Nordland fylkeskommune ønsker å legge ned linjene medier og kommunikasjon og teknikk og produksjon (TIP) ved Brønnøysund videregående skole. Så langt har reaksjonene kommet fra rektor, rådgivere, elever og alle ordførerne på Sør-Helgeland.

Fredag kveld er det tid for næringslivet, som også reagerer sterkt.

– Sterkt uenig i forslaget

Vidar Bendiksen, daglig leder for Bendiksen Entreprenør AS reagerer på forslaget om å legge ned TIP.

– Det synes jeg er dårlig med tanke på distriktsutvikling. Jeg misliker det sterkt. De fleste lærlingene som har vært hos oss har begynt utdannelsen sin mekanisk, for å så gå maskinførerutdanningen og kommet til oss som lærlinger. Vi trenger denne linja her i byen, sier Bendiksen.

Han har selv gått samme linje.

– Jeg ikk samme retningen der selv. Ett år grunnkurs, og så på maskinførerlinjen rundt 1999. Det er ei linje som kanskje fanger opp de som ikke er så teoretiske av seg. Det favner om mange. Jeg er sterkt uenig i dette forslaget, sier han.

Tar inn to lærlinger

Fylkets hovedargument for å legge ned linjen er at det er for få lærlingeplasser på Sør-Helgeland. Bendiksen Entreprenør tar i utgangspunktet inn to lærlinger om gangen. I disse dager er én av de i ferd med å gjøre seg ferdig.

– Akkurat nå har vi en lærling som er ferdig og skal gå opp til fagprøve om noen dager. Vi er litt mellom kull nå. Vi har nå en elev som gikk ut fra TIP i vår, som går maskinførerlinje i Fauske. Han har vi lovet lærlingeplass, forteller han.

– Start anleggslinje

Ifølge ham er det veldig mange av hans ansatte som har gått TIP og for eksempel maskinførerlinjen i Brønnøysund.

– Det er katastrofalt at det blir lagt ned. De bør heller få flere hjelpemidler, og gjerne få inn mer moderne utstyr. Du kan ikke undervise med utstyr som var moderne for 30-40 år siden. Innenfor den linjen kunne de fått prøve seg mer i arbeidslivet i løpet av skoleåret, ved at de bakte inn mer praksis hos det lokale næringslivet. Vi har europas største kalkbrudd i Velfjord, så vi skulle hatt ei anleggslinje her. Det ligger til rette for det. Det kunne vært gjort i samarbeid med lokalt næringsliv og Brønnøy kalk, mener han.

– Dumt, veldig dumt!

Han er ikke alene. Hos vekstbedriften Truck Tek AS i Brønnøysund får daglig leder Thaya Arumairasa nyheten fra BAnetts journalist. Han reagerer nesten med vantro.

– Oi. Å legge ned det, det er ikke et godt forslag, er hans første reaksjon.

– Dette er dumt, veldig dumt! Det var trist å høre, sier han videre.

Må ha allsidige folk

Truck Tek er i en litt spesiell situasjon, siden det ikke utdannes folk ferdig utlært innenfor den hydraulikkmekanikken bedriften arbeider mye med.

– Vi bruker mye industrimekanikere og landbruksmekanikere hos oss, vi har til enhver tid to lærlinger i bedriften, som er to år hos oss og tar fagprøve. Det er viktig for oss å rekruttere, vi lærer de opp og blir kjent med dem over to år. Vi har et utviklingspotensial, og det vi holder på med innen hydraulikk er veldig spesielt, det finnes ikke ferdig utlærte folk, sier han.

Derfor trenger Truck Tek allsidige folk, som kan litt av alt, og som kan læres opp.

En hemsko for bedriftene

– TIP i BRønnøysund er det viktigste, vi har mye utplassering fra skolen. Vi er en heiagjeng til skolen, og denne linja er viktig for oss. Hvis de skal legge ned blir det en hemsko for videreutvikling av mekanisk virksomhet i hele regionen, og for oss. Det mekaniske er faltosl viktig for oss! Vi kan ikke bare gå ut i andre regioner for å lete etter folk. Det er ikke sikkert vi får ungdommene tilbake igjen heller, slår han fast.

Han peker også på at Sømna kommune er Nord-Norges største landbrukskommune, og at de trenger mange mekanikere.

Reagerer med undring

Også Moen Marin Service i Kolvereid reagerer på forslaget.

– Vi leser med undring at man vurderer å legge ned TIP – industriteknologi ved Brønnøysund skole. Ytre Namdal har en strategisk næringsplan som sier at vi frem til 2025 skal skape 1000 nye arbeidsplasser, mange av disse er arbeidsplasser for fagarbeidere, skriver personal- og administrasjonsleder i Moen Marin Service i en epost til BAnett fredag.

Kritisk behov for fagarbeidere

Hun opplyser at selskapet er avhengig av tilgang på fagfolk.

– Moen Marin Service har vekstambisjoner og er avhengig av tilgang på industrimekanikere, industrirørleggere, platearbeidere, sveisere og motormekanikere, og det er vi ikke alene om. NHO melder et kritisk behov i norsk næringsliv etter kvalifiserte fagarbeidere – det er dette behovet utdanningsinstitusjonene skal bidra til å imøtekomme.

Må kommuniseres bedre

Videre mener hun ikke at det gjøres nok for å øke søkertallene.

– Det at de ikke har nok søkere, sier mer om omdømme og kommunikasjonen ut rundt hvilke muligheter dette utdanningsløpet gir enn at det er uaktuelt for fremtiden – og slik kan legges ned, avslutter hun.