I sitt høringsutkast til ny struktur for den videregående skolen i Nordland vurderer Nordland fylkeskommune å legge ned Teknikk og industriell produksjon (TIP) og media og kommunikasjon i Brønnøysund.

Brønnøyordføreren: - Vantro og forbannelse

Det får flere av ordførerne på Sør-Helgeland til å se rødt. Ordfører Johnny Hanssen (Ap) i vertskommunen for den videregående skolen er opprørt over at fylket i det hele tatt snakker om å legge ned TIP.

- Det er med vantro og forbannelse at jeg ser dette. Det overrasker meg ... jeg blir helt stum, sier Hanssen.

Han sier kommunen nå må se nærmere på argumentasjonen fylket har kommet med både når det gjelder TIP og media og kommunikasjon.

- Men TIP var faktisk det siste jeg hadde trodd at de kom med. Det er en av de sterkeste linjene vi har. Jeg har aldri tenkt at den ikke skulle være her. Det er mange arbeidsplasser på Sør-Helgeland og i Brønnøy som er avhengig av folk derfra. Tar man denne utdanningen så har ungdommen her færre muligheter framover, mener ordføreren.

Hanssen tror dette vil ramme regionen hardt.

- Mange vil falle utenfor hvis TIP forsvinner. Spesielt de som ikke har interesse for eller er sterke på realfagene, men som derimot er gode på det praktiske og trives best med det og den typen skolegang og arbeid. De tallene man opererer med, blant annet at man har for få lærlinger, det er ting vi jobber med, sier ordføreren, som også har et personlig erfaringsgrunnlag på dette temaet:

- Jeg kjenner så mange som har tatt TIP fordi de var usikre på hva de ønsket å gjøre. Jeg tok selv mekaniske fag i sin tid, det som nå er TIP. Jeg begynte på elektro, men skjønte raskt at dette ikke var for meg - og gikk da over til mekaniske fag og tok maskinfører og bergverk. Det er veldig mange yrker man kan komme ut med etter TIP: Mekaniker, maskinfører, platearbeider, sveiser og mye annet. Det er et spesielt viktig utdanningsløp for de som ikke er så sterke i de allmenne fagene. Jeg er sikker på at regningen for dette vil komme tilbake til storsamfunnet, sier Hanssen.

Han lover kamp mot forslaget - og ser absolutt ingen formildende verdi i at fylket foreslår opprettelse av VG1 Naturbruk og VG2 Akvakultur i Brønnøysund hvis det private initiativet - Norsk Havbruksakademi - får nei.

- Vi er i full gang med kartlegging av dette. Vi skal jobbe tverrpolitisk, for dette er ingen partisak. Det er et forsøk på sentralisering. Det er forkastelig. Vi skal ha et utdanningsløp som er tilpasset de behovene vi har. At man hiver seg på i 25. time og kommer med et tilbud på akvakultur etter at en privat aktør har tilbydt seg er ikke godt nok. Jeg ser ikke dette som en gulrot, kun på de behovene vi har. Akvakultur er et behov vi har hatt i mange år. TIP har jeg aldri fått tilbakemeldinger på at det er et problem å fylle opp. Lærlingetallene er bedre enn det fylket bruker som grunnlag. Vi har hatt rekord på opplæringskontoret de siste tre årene. Det virker som om fylket har feil tallmateriale i denne saken. Slik var det også på ferjekartet, sier Hanssen.

Brønnøyordføreren vil be om et møte med utdanningsråd Hild Marit Olsen. I forkant av dette vil han innhente fakta og sikre samarbeid om saken i regionen.

- Vi må stå samlet både i regionrådet og tverrpolitisk om dette.  Alle kommunene på Sør-Helgeland har behov for dette tilbudet. Nedleggelse av TIP vil jeg aldri i godta.

Sømnaordføreren: - Svekker skolens sosiale profil

Sosiale profiler Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard mener forslaget fra fylket rammer guttegruppen som sokner til TIP og kreative elever som ønsker et media-tilbud. Oppegaard varsler motstand både fra Sømna og regionrådet som hun nå leder.

Ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) i Sømna mener fylkets forslag er vanskelig å godta. Hun oppsummerer konsekvensene slik:

- Skolens evne til å være motor og bidragsyter i den regionale utviklingen vil svekkes.

Oppegaard viser til  at ungdomskullene på Sør-Helgeland er på vei opp.

- Det jobbes godt med lærlingplasser. Vi trenger å jobbe videre med dette, og er godt i gang. Og så tenker jeg at den yrkesfaglige profilen til skolen er viktig. Vi har behov for denne typen arbeidskraft. TIP er et tilbud som særlig ivaretar guttene. Jeg tenker dette er en svekkelse av skolens sosiale profil. Noen områder har erfaring med å være borteboere fra 15/16-årsalderen. Slik er det ikke her, det at de foreslår media og kommunikasjon nedlagt er også veldig uheldig. Det er rettet mot kreativt anlagte elever. Vi har et rikt kulturliv i regionen. Det er da ikke greit å legge dette ned, sier sømnaordføreren.

Hun stiller også spørsmålstegn ved fylkets argumenter.

- Dette er tradisjonelt populære linjer. Jeg mener begrunnelsen er for kortstiktig og ikke basert på faktiske forhold. Vi har en svingning i elevantallet totalt sett nå, men vi er ikke der om to år. Tilgangen på arbeidsfolk er på den andre siden viktig for Sømna. Jeg vet at bedriftene vi har lokalt jevnlig tar opp lærlinger. Mange av våre bedrifter er lærebedrifter. Derfor må vi nå legge ekstra trykk på fylkeskommunen for å få dette rettet opp. Vi trenger disse linjene.

Som leder i regionrådet har hun allerede begynt arbeidet med å få laget en høringsuttalelse fra regionrådet.

Vegaordføreren: - Kortsiktig tenking av fylket

Mener fylket tenker kortsiktig Ordfører Andre Møller mener fylket må tenke mer langsiktig når de vurderer utdanningstilbudet ved sine skoler. Han mener det må mer til enn et par år med dårlige søkertall før man bryter ned tunge kompetansemiljøer.

Ordfører Andre Møller (Ap) i Vega synes hele forslaget er merkelig.

- Jeg reagerer spesielt på at de foreslår å legge ned TIP. Dette er det faget vi har brukt mest ressurser på å bygge opp. Trendene i markedet er at det for 3-4 år siden var kø for å komme inn på TIP på grunn av offshore-boomen. Nå er ungdommen på andre linjer. Men aktiviteten offshore kommer tilbake igjen. Fra 2018 og videre mot 2019 og 2020 blir det masse aktivitet nordover med blant annet Aasta Hansteen. Veldig mange arbeidsplasser. Jeg skjønner derfor ikke tankegangen, man må jo ha en strategi og se framover. Man kan ikke bare se på søkere for hvert år og legge ned hvis man får et dårlig år. Det er helt håpløst. Det er kortsiktig tenking. Skal man legge ned elektro hvis man får to søkere neste år? Ser også at det er 21 elever på VG1 TIP i år, det kan da umulig være grunnlag for å nedlegge. Det må være mer i bunn før man gjør noe slikt, sier Møller.

- Det tar veldig lang tid å bygge opp den kompetansen og det miljøet vi har på Salhus nå. Det tar veldig kort tid å rive det ned.

Han er enig med sine kolleger på Sør-Helgeland.

- Vi må opprettholde linjene vi har og se framover.  Det er kjempetragisk for ungdommen på Sør-Helgeland hvis dette går igjennom, sier Møller.

Bindalsordføreren: - En helt klar sentralisering

Sentralisering Britt Helstad (Ap) mener forslaget fra fylket er et åpenbart forsøk på sentralisering og mener nedlegging av TIP vil tvinge flere kommuner på Sør-Helgeland til å gjøre som Bindal; å sende sine ungdommer på hybel fra tidlig alder.

Ordfører Britt Helstad (Ap) i Bindal mener forslaget fra fylket ikke kan aksepteres.

- Det vil bestandig være behov for mekaniske fag, enten det er i landbruket eller annet. Man har behov for mekaniske kunnskap overalt i samfunnet. Dette handler om sentralisering bort fra utkantene. Hele tiden snakkes det om at elevtallet går ned. Ja, det gjør det, men vi kan ikke sentralisere alt av den grunn. I Bindal er vi avhengig av å sende ungdommene våre hjemmefra. Dette vil sette de fire andre kommunene i samme båt. Det er en helt klar sentralisering, sier Helstad.

- Vi støtter de andre kommunene på Sør-Helgeland i dette. Brønnøysund vil fortsatt være vår skole.

Vevelstad-ordføreren: - Ingen som støtter dette

Varsler motstand Vevelstadordfører Kari Anne Andreassen mener fylket har et altfor smalt grunnlag for å vurdere nedleggelse av tilbud i Brønnøysund.

Ordfører i Vevelstad Kari-Anne Andreassen (Sp) mener nedlegging av tilbudet rammer distriktene dobbelt opp.

- Jeg synes det er skrekkelig synd at de foreslår noe slikt. Hvis alt skal handle om stordrift og penger så ryker vi på en smell i distriktene. Det er uhedlig at tilbudet skal bli så snevert fordi søkningen er variabel. Her teller man kun hoder.

Hun slår fast at Vevelstad står bak regionrådet i saken.

- Jeg går sterkt utfra at alle kommunene her er imot forslaget. Jeg tror ikke det er noen vevelstadværinger som synes det er greit å legge ned TIP eller media. Er det ekstremt dårlig søking over år så må man gjøre vurderinger, eller hvis noe er mindre aktuelt i samfunnet. Her er det ikke slik. Jeg synes fylket har et smalt grunnlag for å legge ned - basert på de tallene som er presentert, sier Andreassen.

- Vi må kjempe for å beholde tilbudet vi har.