Som BAnett meldte tidligere torsdag har Nordland fylkeskommune i et høringsbrev foreslått å legge ned teknikk og industriell produksjon (TIP) og medier og kommunikasjon på Brønnøysund videregående skole (BVS). De to linjene har til sammen 60 elevplasser, og i dag til sammen 50 elever. Elevene som i dag går VG1 TIP, samt VG1 og VG2 medier og kommunikasjon, vil kunne gå ferdig sine løp på BVS.

– Dramatisk for ungdommen

Rådgivernettverket på Sør-Helgeland hadde tilfeldigvis møte på BVS torsdag, da forslaget ble offentliggjort. Rådgivere fra alle kommunene på Sør-Helgeland (unntatt Vevelstad), fra BVS, voksenopplæringen, opplæringskontoret, PPT og karrieresenteret var representert.

Konsensusen deres var soleklar: Dette er et dårlig forslag.

– Forlaget som helhet er dramatisk for ungdommen på hele Sør-Helgeland, for foresatte og for skole som helhet. Det er viktig at elevene har et bredt tilbud og ikke blir tvunget til å velge et begrenset tilbud her, fordi de av forskjellige årsaker ikke kan flytte ut, sier Beate Gjessing, som er rådgiver ved BVS.

Praktiske elever

Hun får klar støtte fra Eli Kolsvik Garaas, som er rådgiver på Vik skole.

– Spesielt TIP er et utdanningsløp som er veldig populært blant mange gutter og jenter som kanskje ikke er så glade i teori, men som er veldig praktisk anlagt, sier hun.

– Yrkesfagene er et populært valg blant fremmedspråklige elever, legger Sol Hofstad, rådgiver for voksenopplæringen til.

– En krise

Aud Nilsen fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) sier at BVS er svært flinke med tilrettelegging for ungdommer som trenger ekstra støtte og hjelp.

– Dette er viktig for å motvirke frafallet i videregående opplæring. TIP-klassen her er i særklasse, og er flinke til å ta vare på elevene som trenger ekstra støtte. Denne gruppen kan ikke flytte på hybel, de som trenger tilrettelegging er veldig sårbare, og for dem vil dette være en krise, advarer hun.

Per Storvik, rådgiver ved Hilstad skole, er bekymret for det samme.

– Dette kan føre til frafall, og det som verre er, sier han.

– Feil fokus

Maria Lund fra opplæringskontoret er av den oppfatning at forslaget, som blant annet tar til orde for å samle fagmiljø, har feil fokus.

– Fokus bør være på elevene, ikke lærerne, mener hun.

Et annet spørsmål de tar opp er om man har sett på økonomien i dette.

– Det er ikke sagt noe i høringsdokumentet om konsekvensene. Hvilke konsekvenser får det for fylkeskommunen? Flere og flere søker seg sørover, og nye regler sier at fylkeskommunen må betale for disse elevene. Dette er ikke drøftet i dokumentet, sier Beate Gjessing.

Holder ikke mål

BVS-Rektor Kai Myrvang er kritisk.

– Vi mener dette forslaget er basert på en del forutsetninger som ikke holder mål. Det gjelder at elever skal flytte på seg for å ta en utdanning. Det gjør de i liten grad. Dette vil føre til at det blir langt færre elever fra Sør-Helgeland som vil ta TIP og mediefag. Det betyr igjen at man snevrer inn tilbudet for ungdom på Sør-Helgeland, sier han til BA.

Frykter lekkasje

Han frykter også for at elever skal se sørover mot Trøndelag.

– Dette vil føre til elevlekkasje sørover. Har du en elev i Bindal som vil gå medier og kommunikasjon eller TIP, vil det være mye enklere å ta den utdanningen i Nord-Trøndelag, i Rørvik, Namsos eller Grong, enn å dra til Sandnessjøen eller Mosjøen. Jeg har ingen tro på at en elev tar bussen til Grong og setter seg på toget til Mosjøen, når tilbudene finnes i Nord-Trøndelag, sier han.

Lærlingeunighet

Mangelen på lærlingeplasser, som fylket har som hovedgrunn for å legge ned TIP, kommenterer han slik:

– Man sammenligner to ulike ting, og det gir ikke et helt korrekt bilde. En annen ting er at vi har elever som går TIP, som de siste årene har blitt lærlinger hos Statoil, på Hurtigruta, i Forsvare. Poenget mitt er at vi har ungdom som jevnlig får lærlingplasser som ikke er knyttet direkte til Sør-Helgeland. Man må se på den totale tilgangen på lærlingplasser, vi trenger ikke å begrense det til Helgeland, mener han.

– Legger ned en suksess

Samtidig peker han på at elevtallet på Sør-Helgeland ikke går ned på sikt.

– Man legger til grunn at elevtallet på Helgeland går ned, men de prognosene som vi selv sitter på viser at vi de nærmeste årene ikke vil ha noen spesiell nedgang i Brønnøysund. Neste år er et lavt år, men de kommende årene har vi ikke nedgang. Vi er også litt forundret over at vi for to år siden ble tildelt medier og kommunikasjon, og i inneværende år kom i gang med godt over 20 elever. Når den klassen er en suksess forstår jeg ikke hvorfor den står i fare for å bli lagt ned, sier han.

Mister 60 elevplasser

Det Myrvang viser til er at medier og kommunikasjon i skoleåret 2015–16 opphørte som yrkesfag, og ble gjort om til et studieforberedende fag. Det første året fikk man ikke elever til en klasse, men neste år, altså inneværende skoleår, går det 24 elever på VG1 medier og kommunikasjon. Samlet har VG1 TIP og VG1 medier og kommunikasjon 50 elever skoleåret 2017-18, mens det totalt er plass til 60 elever på VG1-linjene.

– Hva skulle disse femti gjort om de ikke hadde dette tilbudet? Det er en svakhet med høringsutkastet at det ikke belyser dette nærmere, sier han.

Samtidig har Myrvang ro på at det skal være mulig å berge linjene.

– Når argumentasjonen kommer frem i den fulle bredden, så er jeg optimistisk til at vi klarer å beholde linjene, avslutter han.