Nordland fylkeskommune sendte tirsdag ut et høringsdokument som beskriver endringer i tilbudsstrukturen for de videregående skolene i fylket. Der foreslås det blant annet å legge ned hele utdanningsløpet på Teknikk og industriell produksjon (TIP) i Brønnøysund. Dette innebærer at skolen mister VG1 og VG2 på TIP og VG2 arbeidsmaskiner. De 21 elevene som begynte på VG1 TIP i år får fullføre sitt løp med VG2 neste skoleår, men så stenges døra ved Brønnøysund videregående skoles avdeling på Salhus for godt – hvis fylkets forslag går igjennom.

Fagleder Petter Knoph og avdelingsleder Arnstein Brekk mener nedleggelse vil skape frafall og ramme en gruppe elever som i utgangspunktet ikke har stor motivasjon for å gå på skole.

Avdelingsleder Arnstein Brekk og fagleder Petter Knoph ved TIP på Salhus reagerer med vantro på forslaget, og mener dette vil få negative konsekvenser.

—Jeg ble lamslått da jeg så dette, sier Brekk

– Det er så radikalt at det er helt uvirkelig, sier Knoph.

Mangler lærlingeplasser

Mye historie Det er mange som har fått sin utdanning på TIP.

Sistnevnte har jobbet ved TIP i over 40 år. Knoph sier det har vært et praktisk mekanisk tilbud i Brønnøysund så lenge man kan huske.

—Mye kompetanse og tradisjon vil gå tapt hvis dette blir realisert, sier Knoph, og skuer ned veggen på TIP-bygget der dusinvis av klassebilder henger på veggene.

—Man kan bare ta seg en tur på et verksted i Brønnøysund så er flesteparten som jobber der herfra. Det samme gjelder nok maskinrommene på ferjene som går her, sier han.

—Fylket argumenterer med at det er for få lærlingplasser. Hva sier dere til dette?

—Nå er det slik at vi i år får beskjed fra opplæringskontoret om at det vil bli ny rekord i antall lærlinger på Sør-Helgeland. Det blir i så fall tredje året med rekord. Vi er inne i en sterkt oppadgående trend der. Da virker det meningsløst å legge ned når pilene peker opp. Se for eksempel på VG2 arbeidsmaskiner. Der får vi folk helt fra Mo i Rana i nord til Bindal i sør fordi det er så mange bedrifter i vår region som trenger lærlinger derfra. I år fikk vi dessverre ikke nok søkere til arbeidsmaskiner, men det ironiske er at hadde vi greid å få nok søkere så hadde dette vært den linjen der flest fikk lærlingplass. Men elevene søker seg ikke nødvendigvis til det tilbudet som garanterer lærlingplass.

Frykter frafall

Mer frafall?| Både lærere og elever er bekymret for at nedleggelse av TIP i Brønnøysund vil føre til at flere faller fra før de fullfører videregående skole.

Brekk mener forslaget vil føre til frafall.

—Vi har mange skolesterke elever som går her, og noen som ikke er like interessert i å sitte på skolebenken å lese. Felles for dem alle er at de er interessert i det praktiske. Mange vil antakelig ikke reise vekk og flytte for seg selv for å ta TIP i Mosjøen eller på Mo. Da står valget mellom å hoppe av skolen eller å gå noe de egentlig ikke har like lyst til. Det tror jeg vil gi mye høyere frafall, og det er det ingen som ønsker. Vi har også en guttegruppe her med elever som egentlig ikke er glad i skole i utgangspunktet. En gruppe vi har hatt gode resultater med over mange år, som vi får ut i arbeidslivet med en utdanning. Jeg tror dette vil ramme denne gruppen hardt, sier avdelingslederen.

Fylket argumenterer med svake søkertall og framskrivingstall som viser at antallet 16-18-åringer på Helgeland vil gå ned i kommende år. Brekk og Knoph fnyser av fylkets utregninger.

—I år hadde vi et svakt søkerår, vi har 21 på VG1. Men det er naturlige svingninger i dette. Vi ser hva som skjer i offshorenæringen, det er lavere søking på TIP over hele fylket. Dette vil gå i bølgedaler. Man kan ikke legge ned en linje på grunn av et år med få søkere, sier Brekk, og får samtykkende nikk fra Knoph.

—Det er et fagmiljø og en mekanisk kunnskap og pedagogisk kompetanse i disse veggene som man ikke greier å gjenoppbygge den dagen man ser at søkertallene er der igjen. Og mange av dem som i fremtiden har et ønske om å gå TIP vil bli en del av en mørketallsstatistikk, fordi de ikke kan søke her lenger hvis tilbudet forsvinner. Da ser vi ikke lenger behovet – selv om det kanskje er der, sier avdelingslederen.

- Kjipt

Helena Elvebakk (16), Kine Bruvoll (17) og Fredrik M. Thorbergsen trives alle godt på TIP og mener fylket vil miste en godt og viktig tilbud hvis de legger ned.

Kine Bruvoll (17) fra Bindal, Helena Elvebakk (16) fra Mo i Rana og Fredrik Misael Thorbergsen (25) fra Brønnøysund har gått cirka en måned på TIP VG1. Alle tre stortrives og mener det vil være svært uheldig å legge ned TIP-tilbudet i Brønnøysund.

—Dette er spesielt dumt å gjøre på en liten plass som Brønnøysund. Alle sier man må unngå fraflytting. Da tror jeg ikke dette er veien å gå. Jeg hadde selv ikke gått inn igjen på et utdanningsløp hvis ikke dette tilbudet fantes i Brønnøysund. Det er kjipt at fylket kun ser på kroner og øre og ikke på mennesker, sier Thorbergsen.

Bruvoll og Elvebakk begynte begge på studier i fjor som de ikke trivdes med, begge ville egentlig gå TIP.

—Jeg begynte på studiespesialisering i fjor. Det så jeg raskt at ikke ville fungere over tre år. Jeg kunne søkt meg til Rørvik eller Namsos, men det er store skoler. Jeg tror tilbudet og trivselen blir dårligere ved større skoler. Derfor ville jeg hit. Her har lærerne god til til elevene og man får den opplæringen man trenger. Jeg trives veldig godt på TIP, her er det man lærer av teori både interessant og helt nødvendig å få inn før man skal gjøre ting praktisk, sier Bruvoll, som ikke angrer på sitt valg.

Valgte Brønnøy foran Rana

Bra miljø Elever og lærere skryter av miljøet på TIP, og resultatene som oppnås i Brønnøysund trekker elever både fra nord og sør i landet.

Elvebakk gikk helsefag i Mo i Rana i fjor, men hadde mest lyst til å gå TIP. Bare ikke på Mo.

—Der er det dårlig trivsel, så det hadde jeg ikke lyst til. Jeg fikk høre at Brønnøysund var veldig bra, og at elevene her trivdes. Derfor søkte jeg hit. Jeg vil si at det var enda bedre enn ryktene, her er det kjempebra. Fylket mister mye hvis de legger dette ned, sier Elvebakk.

Tilbake til studiene

Stein Ove Pettersen (27) fra Vega går andreåret, VG2, på TIP. Han kom tilbake til skolen etter blant annet fem år på Hurtigruten, og er meget fornøyd med tilbudet på Salhus.

—Det var faktisk mye bedre enn jeg hadde trodd. Her får man god hjelp fra trivelige lærere. Jeg stortrives, sier Pettersen, som neppe ville byttet arbeidslivet med studier hvis ikke det var et TIP-tilbud i Brønnøysund.

—Nei, da hadde jeg blitt i arbeid. Nå får jeg en utdanning og står sterkere når jeg skal gå videre. Det er utrolig mange gode tilbud å velge mellom etter å ha gått TIP, sier han.

Pettersen forstår ikke hvorfor fylket vurderer å legge ned på Salhus.

—Det virker unødvendig. Dette må da være en av de beste skoletilbudene som finnes i regionen. Folk reiser hit for å gå TIP. Det eneste de oppnår med nedlegging er at folk hopper av skolen eller flytter vekk, sier han.