Valgnemnda i Brønnøy, som består av formannskapets medlemmer pluss SV, behandlet onsdag en permisjonssøknad fra Arbeiderpartiets Kåre Johan Råbakk. Han har søkt permisjon fra sine verv som fast medlem i driftsstyret og som vara til formannskapet.

Årsak er at Råbakk ønsker å ta videreutdanning.

Lemfeldige med permisjoner og forfall

Høyrerepresentant Paul Birger Torgnes var den første til å ta ordet da valgnemnda behandlet saken. Han mener terskelen for å få permisjon og fritak fra verv bør være høyere.

- Kommuneloven er ganske streng på hva som skal til for å få permisjon. Jeg har sjekket ut dette. I de fleste saker av denne typen ville man ikke gitt permisjon. Det er som regel sterke helsemessige årsaker som kan ligge til grunn for permisjon. Utdanningsmessige og arbeidsmessige årsaker er ikke nok. På den andre siden har vi vært fleksible i Brønnøy. Kan vi gjøre forskjell denne gangen når vi har sagt ja tidligere? Som en reprimande til oss politikere, meg selv og Høyre inkludert, så ser jeg at også vi sliter med å få inn folk når vi har forfall til møter. Det kan være vanskelig. Men man har en plikt til å møte, når man har sagt ja til å stille på liste. Jeg synes vi er litt for lemfeldige med hva vi tillater. Jeg synes - utfra normal fortolkning at vi ikke bør gi permisjon - men ser at vi har gjort dette før, sa Torgnes.

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) var langt på vei enig med Torgnes.

- Vi har vært veldig snille på dette med permisjoner. Det samme gjelder ved forfall til møter. Det er ganske mange slike som burde vært avvist fordi det ikke er saklige årsaker til å ikke møte. Ofte er det altfor kort varsel som gis også. Det er et demokratisk problem at vi noen ganger ikke får fylt opp alle plassene. Jeg er også enig i at vi har satt en presedens på å være snille, og føler at skal vi være strengere så bør vi være tydelige fra starten av en kommunestyreperiode på dette. Vi bør derfor være tydelige allerede fra det punktet når man innhenter navn til valglistene. Folk må gjøres klar over at det kan bli en hard linje på møteplikt. Det er opp til oss å avgjøre dette, sa Hanssen.

Innvilget permisjonssøknaden

Innvilget, men refset også Valgnemnda, som består av formannskapet i Brønnøy pluss SV, diskuterte hvilke årsaker som skal være gyldige for forfall til møter og permisjoner fra verv. Fra venstre, rundt bordet: Paul Birger Torgnes (H), Eilif Trælnes (Sp) (vara for Trond Horn), Magnar Solbakk (Ap) (vara for Trude Valla), Siv Aglen (Ap), formannskapssekretær Aina Slotterøy, Johnny Hanssen (Ap), Per Martin Orvik (V), Steve Saltermark (SV) og Torstein Moe (V).

Magnar Solbakk (Ap) mente Råbakk burde få permisjon.

- Jeg synes vi skal skille mellom kommunestyret og andre utvalg. Han har ikke bedt om permisjon fra kommunestyret. Skal vi rekruttere nye, spesielt unge voksne, så må vi være fleksible. Spesielt ved slike årsaker. Han søker ikke fritak, men om permisjon. Råbakk kommer tilbake, sier Solbakk.

Varaordfører Torstein Moe (V) sa seg enig med Solbakk.

- Dette vervet vi har tatt på oss, den tilliten vi er vist, det må vi ta på alvor. Det å være innvalgt i kommunestyret er viktig, vi representerer innbyggerne som ombud. Derfor mener jeg at vi skal tenke nøye gjennom slike permisjoner. Vi hadde gode drøftinger om dette da Leon Aune ba om permisjon. Jeg heller til at jeg vil gi Råbakk permisjon. Hadde han spurt om fritak fra kommunestyret er det slettes ikke sikkert at jeg ville vært med på dette. Det er mulig loven ikke sier noe om forskjellen på utvalg og kommunestyre, men på tross av dette mener jeg vi kan se et skille der, sier Moe.

Valgnemnda var enige om dette, og innstilte til kommunestyret at Råbakk får permisjon fra driftsstyret og som vara til formannskapet. Kommunestyret vedtok samme dag enstemmig innstillingen fra valgnemnda.