Stortinget vedtok i juni at Bindal skal slås sammen med Leka, Nærøy og Vikna. Den nye kommunen skal være etablert innen 1. januar 2020.

Før valget lovet de rødgrønne å omgjøre vedtaket hvis de kom i posisjon, men det gjorde de ikke. Etter valget har det vært spekulasjoner rundt en mulig omgjøring fra de rødgrønne partiene med KrF som støtteparti. Dette har KrF sagt at de ikke vil være med på.

Må avfinne seg med situasjonen

Ordfører Britt Helstad i Bindal har ikke tro på omgjøring.

- KrF skal i forhandlinger. Jeg blir veldig forundret hvis de går imot Høyre på det som er kjernesaken deres, altså kommunesammenslåinger. De ønsker Erna som statsminister, så det er merkelig om de går imot dette, sier Helstad.

Uansett utfall, håper hun nå på en rask avklaring.

- Vi har ansatte som har gått i spenning lenge. De andre kommunene vi skal slås sammen med presser nå på for at vi skal bestemme et navn for den nye kommunen innen 1. november. Vi må kjøre den prosessen som vi er beordret til. Det eneste vedtaket vi har å forholde oss til ble gjort av Stortinget 8. juni. Vi har datoer hengende over oss. Vi må starte prosessen med å finne navn på den nye kommunen og gjøre de oppgavene vi er pålagt. Det betyr å danne fellesnemnd, bestemme størrelse på nytt kommunestyre og finne fram til forskjellige utvalg og annet. Vi kan ikke vente på en slik prosess, sier ordføreren.

Mange samarbeidsavtaler - i begge retninger

Hun ber nå - i likhet med de andre tre kommunene - om innbyggernes forslag til nytt navn for den nye storkommunen i Namdal. Frist for forslag er innen 1. oktober, og navneforslag skal forklares.

For Bindal er sammenslåingen ekstra utfordrende fordi kommunen faktisk også må bytte fylke og region.

- Vi blir dratt mellom to plasser. Vi har 15 samarbeidsavtaler, på tunge områder som for eksempel helse, sørover. Men vi har 21 samarbeidsordninger med kommunene nord for oss. Det gjelder for eksempel barnevern, RKK, PPT, IKT og NAV. Det er uheldig for oss, både for administrasjon og politisk ledelse. Og ikke minst de ansatte som har levd lenge i dette.

I dag deltar Helstad på møtet i Sør-Helgeland regionråd i Sømna.

- Hvor mye innsats kan dere legge i samarbeid, planlegging og relasjoner nordover nå?

- Vi kan kke legge all verdens energi i det som skjer på Sør-Helgeland lenger. Vi kan ikke legge føringer på hvordan de skal ha det framover. Jeg skal si noe om dette i dag i regionrådet. Det er en vanskelig oppgave å være konkret der, når det er så stor usikkerhet, men vi må sende noen signaler, sier Helstad.

Vil ikke bo i "Ytre Namdal"

Den nye kommunen i Namdal vil få cirka 11.500 innbyggere. Altså omtrent samme innbyggertall som Sør-Helgeland uten Bindal. Helstad er ikke sikker på navnet "Ytre Namdal kommune" som tidlig ble frontet som det beste alternativet fra mange.

- Skulle man få noe fra Bindal så måtte det eventuelt bli Heilhornet. Ytre Namdal har vi vent oss til, det kom tidlig inn i prosessen. Men jeg er ikke sikker. Vi er en ytterkant allerede, hvis vi legger det i navnet så stadfester vi det. Jeg vet ikke om det blir riktig. Jeg tror vi må finne noe annet.

Det blir nedsatt en navnekomité med et antall personer fra hver kommune, og det er der diskusjonene skal gå om navn.

- Så kommer de fram til et navn som så skal avstemmes i fellesnemnden for de fire kommunene.

Helstad sier Bindal har et godt forhold til sine naboer både i nord og sør, og at motstanden mot sammenslåingen ikke handler om dårlig naboskap.

- Det er tvangen det reageres på, ikke at man skal gå sammen med den og den kommunen. Leka har vært veldig tydelige på hva de vil. Vi er tross alt landfast og de er ei øy. Jeg forstår dem godt. Hvordan blir det med et administrasjonssenter på land når de er øy? De frykter for arbeidsplasser, den største arbeidsplassen også hos dem er kommunen. Jeg forstår dem godt, sier Helstad.

- Sør-Helgeland blir fattigere

Hun vil bevare mest mulig i Bindal i prosessen som kommer.

- Men at man skal spre administrasjonen utover fire kommuner - det kan hende at vi er enige om det nå - men det blir ikke slik på sikt. Man kan selvsagt samle forskjellige miljøer i forskjellige kommuner, men jeg vet ikke om jeg ser for meg at folk skal kjøre fra Vikna til Bindal eller Leka for å dra på jobb. Jeg tror mye av hverdagen da vil bestå i møter og kjøring. Dette vil føre til sentralisering, det tror jeg ikke vi kommer unna, mener ordføreren.

Helstad beklager at situasjonen har blitt slik den er.

- Sør-Helgeland blir fattigere av dette. Dette får innflytelse på veldig mye. Vi for eksempel en avtale om at elevene våre kan få gå i Trøndelag på videregående skole. Jeg håper vi kan opprettholde en valgfrihet slik at elevene også kan dra nordover til Nordland i framtiden. Så har man andre ordninger som vi er helt sikre på. Vi vil for eksempel fortsatt være en del av Trollfjell Geopark - det er det uaktuelt å gå ut av.

Trenger mer penger de neste årene

Ordføreren mener også det trengs penger for å klare omstillingen som nå kommer. Bindal må derfor søke om skjønnsmidler.

- Jeg mener vi trenger dette for å drifte kommunen samtidig som vi bygger ned og organiserer nye ordninger. Vi trenger noen til å ta tak i dette - vi må hyre inn eksterne krefter. Vi må tilføres skjønnsmidler for å få dette til å gå opp. Dette må fylkene bare finne ut av seg imellom.

Og midler som er tildelt til Bindal fra Nordland fylke må brukes.

- Dette er krevende også for Nordland fylke. Vi skal leve der til 2020. Vi er omstillingskommune i utvikling og må jobbe på. Vi har fått lovnader om at de ikke skal slå hånda unna oss av den grunn. Jeg er spent på hvordan det blir. Vi har vært heldige og har fått en god del utviklingsmidler det siste året. Både til stedsutvkkling og bredbånd. Vi har fått midler til kai og oppgradering/renovering av Kjærstad. Jeg er fornøyd med året som har gått og oppfølgingen fra fylket så langt. Men når det begynner å nærme seg og vi er i 2019 så er det kanskje ikke like gøy å fordele midler til Bindal.