I juni i fjor vedtok styret i Helgelandssykehuset HF at man skulle gå i gang med en gjennomførings- og implementeringsplan for blant annet å flytte ambulansebåten fra Rørøy på Vega til Horn i Brønnøy.

Styret ga sin tilslutning til at iverksettelse av planen måtte skje i nært samarbeid med berørte kommuner.

Har planlagt

Våren 2017 ble dette planarbeidet gennomført, og nå har man kommet frem til enkelte planlagte endringer i ambulansestasjoner og utstyr.

For ambulansebåten på Sør-Helgelands del består disse av:

  • Ny båtambulansestasjon Horn, Brønnøy

  • Innkvartering

  • Helseforetaket har allerede avtale med Statens vegvesen om bruk av fergeleiet på Horn.

  • Fast stasjonering krever noen mindre endringer som ikke vil påvirke prisen i vesentlig grad

– Båten rask fra Horn til Vega

Til styrevedtaket i juni 2016 ble det utarbeidet en rapport om spørsmålet. Her står det blant annet å lese følgende om responstid ved flytting av ambulansebåten:

«Avstanden Horn havn – Vega (Igerøy) er 6,5 nm. Responstid for ambulansebåten (30 kn) blir da 15 minutter. Horn – Rørøy tar 20 min. Dersom båt og ambulansebil alarmeres samtidig vil båten i de fleste tilfelle være på Igerøy i god tid før pasienten.»

Dette baserer man i rapporten på at det antas at det vil ta mer enn 15 minutter å få en pasient til Igerøy med ambulanse.

Fant flere fordeler enn ulemper

Rapporten oppsummerer fordeler og ulemper ved flytting til Horn som følger:

Fordeler:

  • Nært pasientgrunnlaget.

  • Aktiviseringstid reduseres.

  • Redusert antall kilometer.

  • Beregninger utført i 2013 viser at man kan redusere kjørte km med inntil ca. 17 % med stasjonering Horn eller Tjøtta.

  • Færre utmeldinger medfører økt tilgjengelighet for ambulansebåttjenesten i område sør.

  • Stasjonering på Horn reduserer transporttiden for pasienter mellom Sømna / Brønnøysund og inn til Helgelandssykehuset Sandnessjøen.

  • Turnusteknisk samordning med ambulansebiltjenestene i Sømna og Brønnøysund.

  • Tilbakemelding fra dagens operatør av ambulansebåttjenesten i område sør bekrefter at Horn kan benyttes som fast havn med noen endringer.

  • Utbedringer / endringer er beskrevet i vedlagte notat fra Redningsselskapet.

Utfordringer:

  • Må etablere base for personellet. Kai er allerede på plass.

Forsvarlighet:

  • Anses som forsvarlig både beredskapsmessig og medisinsk.

  • Når været medfører at ambulansebåten ikke kan ligge på Horn må reservebase allerede etablert på Vega benyttes.

90 prosent mellom Horn og Tjøtta

Det vises videre til at befolkningen i Brønnøy og Sømna i tillegg til helikopteret må ha alternative ambulanseressurser.

«Med dagens ressurstilgang er alternativ transporttid til nærmeste sykehus ([sykehuset i Sandnessjøen]) 75 minutter, basert på ambulansebåt Eyr Bremstein mellom Horn og Tjøtta. For framtida tenker vi ambulansebåt plassert på Horn med Vega som reservestasjon når værforholdene tilsier det.

Dette på grunn av at 90 % av oppdragene båten har går mellom Horn og Tjøtta. Det vil bli kortere aktiveringstid og ventetid på båten og at den vil få mindre utmeldinger på tid, da vi sparer ekstra turen fra Tjøtta og Horn til Vega ved avlevering av pasienter.

Båten holder ca 30 knop og greier strekningen Brønnøysund – Tjøtta (21 nm) på ca 40 minutter, strekningen Horn – Tjøtta (17 nm) på 30 minutter.»

Uenige høringssvar

Da rapporten ble utarbeidet var det innhentet høringsuttalelser fra flere aktører, blant annet Vega, Brønnøy og Vevelstad kommuner:

Vega Kommune:

«Vega kommune vil beholde dagens velfungerende ambulansestasjonering på Vega (Rørøy) med reservestasjon på Horn.» «Flere øyer er befolket store deler av året.».

«Responstiden vil bli lang hvis stasjonering på Horn».

«For å unngå at båten blir utmeldt i forhold til kjøretid og at Tjøttabassenget blir uten ambulanseberedskap anbefaler vi en omvendt hovedløsning, dvs hovedbasen som i dag, Vega (Rørøy) som en velfungerende stasjon»

Brønnøy kommune:

«Brønnøy kommune Brønnøy kommune anbefaler alt. 2a for plassering av båtambulanse på Horn med Vega som reserveløsning, dette gir den beste trygghet for de fleste som er avhengig av båtambulanse som eneste mulighet.»

Vevelstad kommune:

«Vevelstad kommune ønsker at plassering av ambulansebåt i sone 4 skal være Forvik i Vevelstad. Vevelstad har en bedre havn enn Horn, sentralt i Tjøttabassenget, og vil slik ha autorisert ambulansepersonell tilstede i kommunen.»

Vevelstad kommunes høringsuttalelse førte da til «ordførerkrig» i BAnetts spalter.

BA 29.11.2014 Foto: Faksimile