I en interpellasjon til neste kommunestyremøte tar Brønnøy Senterpartis leder Trond Horn opp prosessen rundt valget av nybygg til Brønnøysundregistrene.

Prosessen ble tatt fra Statsbygg tidligere i år, og det er nå lagt opp til at Registrene skal leie lokalene. Det er satt ned en arbeidsgruppe hos Registrene som skal velge et bygg fra én av tre tilbydere. Hvilke tilbud Registrene har mottatt fra de tre tilbyderne er ikke offentliggjort.

Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen har sett de tre byggene som er tilbydt. Han mener det er tre flotte bygg, på tre ulike lokaliteter, men mener selv at innbyggerne i kommunen burde vært involvert i prosessen.

Dette er bakgrunnen for Horn interpellasjon.

«Interpellasjon vedrørende offentlighet i forbindelse med nybygg til Brønnøysundsregistrene.

Det nye «Registerbygget» har vært gjenstand for diskusjon i mange år. Mange tusen arbeidstimer er brukt, det lokale engasjementet har vært stort. De ansatte mener det er på overtid mht å få på plass hensiktsmessige lokaliteter, og få arbeidsforhold som de berettiget både trenger og fortjener.

Vi som kommune og regionen forøvrig ble lovet et signalbygg, som skulle være identitetsskapende, bygge opp om vår stolthet til kommunen/regionen, og skape synergier for både fritids- og næringsliv.

En så stor statlig investering i en liten kommune fortjener at alle hensyn ivaretas. Brønnøy Sp har vært kritiske til at Statsbygg sin prosess stoppet opp, selv om det aller meste var klart. Prinsippavgjørelsen om å leie isteden for å eie, er stikk motsatt av den norske eierskapsmodellen. Derfor er vi også forundret over den plutselige snuvendingen.

Det er 3 private aktører i anbuds konkurransen om å få bygge og leie ut nye kontorlokaliteter til Brønnøysund Registrene. 3 forskjellige tomtevalg, der ingen av tomtevalgene ble lagt der kommunen hadde regulert til formålet.

Brønnøy Sp er både bekymret og overrasket over at involveringsprosesser og informasjon undras. Samfunnsansvaret bør veie meget tungt når en stor offentlig aktør som Brønnøysund Registrene skal inn i nytt bygg - selv om de bare er leietagere.

Et slikt bygg vil prege både bybildet og inntrykket av kommunen. Uansett hvilke av de 3 tilbudsaktørene som blir foretrukket, vil kommunen få et tilretteleggingsansvar i forhold til nødvendig infrastruktur. Kommunen er en selvfølgelig medspiller i en slik prosess.

Derfor er det et forlangende at kommunen og våre innbyggere får innsyn gjennom offentliggjøring, og medvirkning gjennom dialog med kommunestyret, om byggenes utforming, utnyttelse av tomt og tenkt infrastruktur. (Kostnads tilbud, rom-plan, anbudsspesifikasjoner m.m. er ikke av offentlig interesse.)

Vil Ordføreren ta initiativ ovenfor Brønnøysund Registrene for å få innsyn, involvering og medvirkning?

Hvis Ordføreren er gjort kjent med skissene, hva er til hinder for at kommunestyre kan få samme informasjon i lukket møte?

Vil Ordføreren sørge for at en eventuell offentliggjøring kommer til politiske drøftelser?