Klokka nærmet seg 16, og folk stimlet sammen på Sørkaia i Brønnøysund. Til kais lå MF «Hornstind». Fra ferja og ned til en liten plattform hang ei champagneflaske, og foran plattformen var den røde løperen på plass, men måtte flyttes litt lenger unna ferja, slik at man kunne være sikker på at flaska skulle knuses når den traff det hvite skroget.

Blant tilskuerne var samferdselsråd Svein Eggesvik (Sp). Han mente det var en stor dag.

– Dette er ei flott ferje. Vi satser jo på at hun blir på Tjøtta-Forvik-sambandet, vi setter mye inn på ferjesambandene på Fv17. Neste fylkesting skal behandle det nye anbudet, og da vil det være avgjørende at ferja går på biodrivstoff, sier Eggesvik.

Fylket ønsker Hornstind

Han sier at fylket vil stille betingelser om en ferje som oppfyller slike miljøkrav i det nye anbudet, enda bedre er det ifølge Eggesvik om ferja er elektrisk, og uten lokale utslipp.

– Det vil si landbaserte ladeanlegg, og det innebærer vel betydelige kostnader?

– Det gjenstår, det er ikke billig, og jo, det er en utfordring. Nå har vi fått 4,8 millioner kroner fra Staten, og har fire folk som arbeider med dette på fylket.

At det stilles slike krav kan i praksis komme til å bety at det er Hornstind som fortsetter på Tjøtta-Forvik-sambandet om TTS får det nye anbudet.

Hornstind skal gå på Tjøtta-Forvik

TTS-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen sier denne dynamikken også er en betydelig del av årsaken til at man har bygd ei ny ferje som Hornstind.

– Vi har tenkt i de baner for å være bedre rustet for anbudet som kommer, sier han til BAnett.

Det har vært spekulasjoner om hvorvidt Hornstind skal fortsette å gå på sambandet. På direkte spørsmål om Hornstind skal det svarer Herigstad-Olsen:

– Hun skal gå hele året.

En stor ære

For Torghatten-sjef Brynjar Forberskog er det en stor dag. Men den er nok vel så stor for Hilde Nielsen Forbergskog som er gudmor for den stolte skuta.

– Det er ei stor ære å få døpe en så flott båt, sier hun. Det er ikke første dåp hun er ansvarlig for, i sin tid døpte hun også «Bastø III» i Horten.

Måtte hente paraply

Det åpnet bra, med flott vær. Men så snudde det hele. Midtveis i talen til Herigstad-Olsen kom regnet. Brynjar Forberskog klatret like godt opp på plattformen med en paraply for å verge sin kjære Hilde fra regnet. Herigstad-Olsen måtte imidlertid ta til takke med det vernet dressen kunne gi.

Han listet opp målene TTS hadde med den nye ferja, og sa, til latter fra de oppmøtte:

– Det skulle være en skikkelig god arbeidsplass for våre ansatte. I all slags vær!

  • Se video av dåpen og Herigstad-Olsens tale, regnet og Brynjar Forberskog med paraply på siden av saken!