Statens helsetilsyn har vedtatt å tilbakekalle autorisasjonen i Norge for en mannlig lege som i perioder har praktisert på Sør-Helgeland. Det var under en arbeidsperiode i denne regionen legen skal ha innledet et forhold med en av sine pasienter.

Legen forholder seg taus

Helsetilsynet gjør dette med bakgrunn i helsepersonellovens paragraf 57 første ledd.

«Vi har kommet til at du er uegnet til å utøve ditt yrke forsvarlig på grunn av grov mangel på faglig innsikt og uforsvarlig virksomhet. I tillegg har vi kommet til at dine handlinger er adferd som anses uforenelig med yrkesutøvelsen som lege. Dette betyr at du ikke lenger kan arbeide eller titulere deg som lege i Norge», skriver Helsetilsynet i sitt vedtak, som er sendt til legen.

I februar i år fikk Helsetilsynet oversendt en tilsynssak fra Fylkesmannen i Nordland. Tilsynssaken gjaldt opplysninger om et påstått seksuelt forhold til og/eller krevd seksuelle tjenester fra, en navngitt kvinnelig pasient. Helsetilsynet har ikke lyktes å komme i kontakt med vedkommende lege. Det er sendt brev til hans folkeregistrerte adresse i Norge og Sverige, men begge har kommet i retur. Det er også sendt brev til en adresse i utlandet, dette brevet har ikke kommet i retur. Mannen er også informert per e-post om at det var en tilsynssak mot ham uten svare på e-posten. Det er også forsøkt å få kontakt med legen gjennom svenske og danske myndigheter, uten å lykkes.

Pasienten svarer ikke

Det ble en tilsynssak etter at fylkesmannen fikk en melding fra voksenpsykiatrisk poliklinikk (VOP) høsten 2016. Meldingen gjaldt legens påståtte forhold til en kvinnelig pasient som hadde symptomer på alvorlig depresjon. Bakgrunnen for dette skal være hans seksuelle forhold til henne samtidig som han var hennes lege. Sykehuset vurderte det slik at legen utnyttet pasientens sårbarhet og at det var fare for gjentakelse.

Helsetilsynet har også henvendt seg til den kvinnelige pasienten for å høre om hun ville uttale seg i saken, men hun har ikke svart tilsynet.

Må skaffe bevis

Når det gjelder tilbakekallelse av en leges autorisasjon, har Statens helsetilsyn bevisbyrden. Tilsynet legger vekt på at legen ikke har forklart seg om relasjonen til pasienten til tross for brev sendt til ulike adresser i inn- og utland.

«Vi har heller ikke mottatt uttalelse direkte fra pasienten. Selv om vi ikke har mottatt uttalelse fra deg eller fra pasienten, er vår vurdering at opplysningene i saken i tilstrekkelig grad sannsynliggjør at du og pasienten har hatt seksuell omgang. Vi legger videre til grunn at den seksuelle kontakten pågikk mens du var pasientens behandler og varte over lang tid, trolig ett til to år», skriver Helsetilsynet og understreker at de har lagt opplysninger fra distriktspsykiatrisk senter og voksenpsykiatrisk poliklinikk til grunn. Videre legges det til grunn at pasienten var i en svært sårbar og i en vanskelig livssituasjon og at kontakten med legen hadde en negativ effekt på hennes psykiske helse.

En måned etter at Statens helsetilsyn sendte ut brevet til legen om tilbakekallelse av autorisasjonen, har legen fortsatt ikke gitt lyd fra seg. Det er ifølge Helsetilsynet i utgangspunktet frivillig om helsepersonell ønsker å uttale seg til tilsynsmyndigheten.

– Statens helsetilsyn har fått opplyst at legen er kjent med tilsynssaken. Statens helsetilsyn legger til grunn at brev sendt til folkeregistrert adresse, eller annen adresse som er oppgitt at er i bruk, mottas. Tilbakekall er gjeldende fra vedtakstidspunktet. Det er ikke praksis å be om bekreftelse fra helsepersonellet om at tilbakekallet er mottatt, sier Siri Sand Kaastad i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester hos Helsetilsynet.

Brønnøysunds Avis har også forsøkt å komme i kontakt med den aktuelle legen, uten å få svar på henvendelsen.