Været var perfekt med pluss 21 og overskyet da cirka 30 personer fant sine plasser i buss med heis som gjorde det mulig for rullestolbrukere å bli med på en dagstur til Leirfjord - og med Alf Egil Andreassen som stødig sjåfør.

Det var fjerde gangen helselaget arrangerte busstur for pensjonister (og andre), et tiltak som blir veldig satt pris på, og stemninga var lystig hele veien - et tegn på at folk hygget seg. Første stopp var overfarten til Tjøtta med nyferga Hornstind. Mange reiste for første gang med nyanskaffelsen og var stortilfreds med den fine salongen og utsikten.

Handelshistorie

I Leirfjord ble det først gjort et stopp på Bergh-brygga som er en del av Helgeland Museum. Hver avdeling rundt omkring har sine forskjellige temaer de skal ivareta - i Leirfjord er det handelshistorie. Jorun Bråstad fortalte om brygga som stammer fra tidlig 1800-tall. Etter en brann ble brygga igjen bygd opp i 1900 og har vært i drift fram til 1985 - og som museum siden 2008..

Interiøret er originalt og gamle varer av forskjellig slag er utstilt i "butikken". De gamle landhandlerne var datidens kjøpesenter hvor all slags varer var å få kjøpt: Maling, undertøy, sko, "pissepotter", spiker, bare for å nevne noe av det rikholdige sortimentet i butikken, som selvfølgelig også hadde vanlige dagligvarer i hyllene.

Bråstad fortalte også at det hadde vært frisør i bygget på 1940- tallet.

- Det var apotekutsalg og kransbinderi her også. Sistnevnte fram til på 70-tallet, forteller hun.

Middag på handelssted

Etter cirka en times stopp bar det videre til Bardal og til Wangbrygga,  som var det eldste og et stort handelssted  i sin tid. Her ble det bevertning. Oksesmåsteik og semuljegrøt med varm rabarbrasaus smakte godt etter en lang tur.

Også den brygga, som er drevet av Åshild Blyseth, er en del av Helgeland Museum.

Det var mye latter og summing av prat under hele middagen.

- Det er kjempegodt å komme seg ut, sier Gunvor Andreassen,

- Her har jeg aldri vært før. Og så treffer man jo bygdefolket, de ser man jo lite til ellers, sier hun.

Med på turen er også Margrete Fjordholm, som like godt har tatt turen fra Oslo for å være sammen med tante Elisabet Gjerdrum  på utflukt.

- Dette er er hyggelig, sier Fjordholm, som også kom nordover for å være med tanten på tur for to år siden.

- Nå får jeg se steder jeg ellers ikke ville ha reist til, sier hun og er ivrig med mobilkameraet.