Fra mandag 14. august er Tonje Johansen konstituert som ny pleie- og omsorgssjef i Brønnøy kommune, etter at Astrud Dahle har fått innvilget permisjon for å ta videreutdanning.

- Brutt varslingsplikt

Fagforbundet Brønnøy og Vevelstad mener Brønnøy kommune har brutt hovedavtalens varslingsplikt i forbindelse med konstitueringen av Johansen og konstitueringen av Johansens erstatter. Det skriver hovedtilitsvalgt Randi Bugten i et brev til rådmann Pål Trælvik.

"Fagforbundet har heller ikke vært innkalt til informasjonsmøte i forhold til de endringer som nå er foretatt. Vi ønsker å vite tidsperspektiv på konstitueringene og begrunnelse for hvorfor de som er konstituert er valgt.", fortsetter Bugten. Og:

"Fagforbundet vil komme med klar tilbakemelding om at vi mener prosessen ikke er håndtert i forhold til avtaleverket. Og vi mener alle lederstillinger skal lyses ut eksternt."

Sykepleierforbundet reagerer

Også Norsk Sykepleierforbund i Brønnøy har reagert på framgangsmåten. Heidi Kristin Sæthre, hovedtillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund i Brønnøy, har også sendt rådmann Pål Trælvik brev om at varslingsplikten er brutt. Sæthre nevner de to konstitueringene.

"Norsk Sykepleierforbund har ikke på noe tidspunkt vært involvert i prosessen og har heller ikke blitt innkalt til/deltatt i drøftinger rundt dette. Norsk Sykepleierforbund hevder brudd på drøftingsplikten fra Brønnøy kommunes side og viser til Hovedavtalen s.8 og og del B §1-2 og  §3-1 d."

Sæthre spør flere konkrete spørsmål om konstitueringene og avslutter slik:

"Norsk Sykepleierforbund vil sterkt tilkjennegi at prosessen ikke er håndtert iht avtaleverket. Vi vil også sterkt tilkjennegi at vi på prinsipielt grunnlag mener at alle ledige stillinger, vikariat eller faste stillinger skal utlyses-fortrinnsvis eksternt. Vi vil også sterkt tilkjennegi at dette i høyeste grad og i særdeleshet gjelder lederstillinger."

Kommer til å lyse ut

Rådmann Pål Trælvik forklarer manglende drøftingsmøte slik på tekstmelding overfor BAnett:

- I kampens og tidens hete før sommerferien og manglende koordinering mellom meg og en av mine ledere, så datt denne saken utenfor begges dagsorden. Det er imidlertid innkalt til nødvendig drøfting i denne saken, så vi skal nok få orden på det.

- Hvorfor lyste dere ikke ut?

- Fordi leder sluttet fort, og vi må ha en ansvarlig for en virksomhet. Utlysing blir gjort, og det kan alltid ta tid både å finne og å ansette. Derfor konstituering.

På spørsmål om hvor lenge Astrud Dahle har permisjon svarer Trælvik at Dahle tar studier som tilsier at hun vil ta en annen jobb i kommunen når hun er ferdig med videreutdanningen.

"Norsk Sykepleierforbund hevder brudd på drøftingsplikten fra Brønnøy kommunes side...", skriver Heidi Kristin Sæthre, hovedtillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund i Brønnøy.