Lørdag og søndag er det dressurstevne hos Stall Vonheim, organisert av Brønnøy hestesportklubb.

– Jeg begynte å ri da jeg var to år, egen hest har jeg hatt siden jeg var 12-13 år. Jeg har konkurrert i sprang siden jeg var 14-15 år, sier Helene Borseth Rotmo (27) fra Mosjøen.

Hun har nettopp ridd. Det er søndag og det regner. Tett. I går var det opphold og fine forhold på banen. I dag er underlaget nesten gjørme.

– Det er veldig trivelig å komme hit til Brønnøysund, det er veldig trivelige folk, og et flott og ryddig anlegg. Banen er vanligvis veldig bra her, men litt våt i dag, ler hun, mens hun handskes med den 19 år gamle hesten Pin Up.

Hesten er oppkalt etter ispinnen med samme navn.

Med seg har hun mamma Inger Borseth. Hun er enig.

– Det er veldig trivelig her. Vi har en filosofi om at man må støtte opp om arrangementene rundt om kring. Det er viktig hvis vi vil ha dem til våre arrangement må vi møte på deres arrangement. Men det er ikke alle som er like flinke, legger Inger Borseth til.

30 deltakere

Det er over 30 deltakere på dressurstevnet denne helga.

– På dette stevnet har vi fra det laveste nivået, ryttertest lett c, og opp til middels b. Det er en progresjon ettersom hvor erfaren man er, forklarer kasserer Gry Kean i Brønnøy hestesportklubb.

Ifølge henne er det et stort ridemiljø i Brønnøy, Anne Kristine «Kiki» Vonheim, som driver Stall Vonheim, har for eksempel 80-90 rideskoleelever i uka.

Vise at man har kontroll

Et dressurstevne handler om å vise at man har kontroll over hesten.

– Det legges inn en del ting, for eksempel å kunne bytte fra galopp til trav uten å stanse, men også å bytte fra venstre- til høyregalopp. Det betyr at hesten bytter rekkefølgen på benene, og er vanskelig å få til, forteller Kean.

Rytteren får programmet han eller hun skal følge før stevnet.

Ridelærer fra Danmark

Den som har reist lengst er nok Aleksander Vinje. Han er opprinnelig fra Hamar, men arbeider som ridelærer og profesjonell dressurrytter sør for Aalborg i Danmark. Han er ridelærer hos Stall Vonheim om lag én gang i måneden.

– Jeg pøver å være her en gang en måneden som ridelærer, og holder helgekurs, sier han, stående under et tre for å verge seg fra regnet.

Det begynte med at ei jente fra Mosjøen kom til Danmark for å kjøpe en hest, og inviterte ham til Mosjøen. Deretter kom han i kontakt med Kiki hos Stall Vonheim, og så ble det slik.

– Det er mye tilfeldigheter i denne bransjen, ler han.

Årsaken til at han returnerer så ofte er at han er imponert over opplegget.

– I Brønnøysund er de faglig dyktige og flinke til å omsette undervisningen, altså å selge konseptet. Kiki er også veldig flink til å legge grunnlaget for elevene, da blir det gøy å ta seg en tur, sier han.

Seier til Helene og Pin Up

Men hvordan gikk det med Helene Borseth Rotmo og Pin Up i klasse 11?

Ganske bra, faktisk.

Overdommer Annie M. Liven kunne feste førstepremiesløyfa på Pin Up - innendørs.

Andre og tredjeplass gikk til henholdsvis Maya Valan Haugen med hesten Cairon og Martine Rølvåg Håkonsen med hesten Brisen Sikvaland.