Det er Torghatten ASA som eier bygget. I dag holder båtbutikken Sentrum Marina til der, men de er på vei ut.

Selskapet Torghattbrygga AS har tatt på seg jobben med å fylle brygga med nytt liv og nye leietakere på sikt, i samarbeid med Torghatten ASA.

Seks eiere

Solveig Svendsen er styreleder i Torghattbrygga AS, med seg i styret har hun Audhild Bang Rande, Inger-Gunn Sande, Torstein Moe, Stein Brekk og Hildegunn Nordum. Torghattbrygga AS har seks eiere, som hver eier ti aksjer: Solveig Svendsen, Kred AS, Kystriksveien Reiseliv AS, Stiftelsen Kulturcompagniet, Utværet Lånan AS og Inger-Gunn Sande.

– Målet er å gjøre brygga om til et kraftsenter innen opplevelsesturisme, å samle alle aktivitetene på ett sted, enten det handler om formidling av overnatting, sykling, båt eller kajakk, forklarer Bang-Rande, som representerer Kystriksveien reiseliv i styret og er prosjektleder for arbeidet med å fylle Essobrygga med bedrifter fra reiselivet.

– I tillegg handler det om å samle kompetansen på ett sted, slik at brygga kan fungere som et nav for reiselivsutvikling. Da hører naturligvis turistinformasjonen og Destinasjon Helgeland til der. De skal inn når det en gang er ferdig.

Historisk bygg

Audhild Bang Rande ser store muligheter i Essobrygga.

– Dette er et historisk bygg som har vært viktig for Brønnøysund. Derfor er det viktig for oss å ivareta det arkitektonisk, gjestene skal kunne se historien og kystkulturen i bygget.

Mesteparten av kartleggingen av bygget er gjort.

– Nå tømmes bygget, og så starter etter hvert restaureringsarbeidet. Det er laget en tilstandsrapport, andreetasje må blant annet forsterkes hvis den skal brukes. Vi skal også se nøyere på fundamenteringen, pålekonstruksjonen bygget står på, sier Bang Rande.

Kulturminnefondetpositive

I mai ga Nordland fylkeskommune 300.000 til prosjektet med å videreutvikle Essobrygga.

Mandag hadde Bang Rande og Solveig Svendsen i TTorghattbryggaNorsk kulturminnefond på besøk i Brønnøysund.

– De er veldig positive og mener det er en brygge med nasjonal og internasjonal betydning. De ser store muligheter og har oppfordret oss til å søke om midler innen fristen 1. november. Dette kan bli et eksempel for hvordan vi tar vare på gamle bygg i Brønnøysund, mener Bang-Rande.

– Det er absolutt et mål for oss å få samlet mange krefter på ett sted, turistinformasjonen inkludert. I tillegg hadde det vært bra med et serveringssted i bygget, sier Solveig Svendsen.