9. august begynte forhåndsstemming for årets stortingsvalg, som avholdes 11. september. Før dette har det vært mulig å tidligstemme siden 1. juli.

Flere enn i Vefsn

På denne tiden har det kommet inn 110 forhåndstemmer i Brønnøy, som må kalles et godt tall. 46 av disse kom før forhåndsstemmingen åpnet 9. august, resten siden.

– Det er ikke dårlig på kort tid. Det er faktisk flere enn i Vefsn, sier sekretær for valgstyret, Aina Slotterøy til BAnett.

Stemmer selv på valgdagen

Hun viser frem valglokalet, nemlig møterommet «Harry» på rådhuset - for anledningen utstyrt med stemmesedler, konvolutter, avluke og stemmeurne.

– Det har blitt et bra valglokale, sier hun.

Selv forhåndsstemmer hun imidlertid ikke.

– Jeg stemmer bestandig på valgdagen. Da kan jeg slappe litt av, smiler hun.

Vet ikke hvorfor

Hun er ikke sikker på hvorfor så mange stemmer tidlig i Brønnøy.

– Jeg vet ikke hvorfor. Det er litt rart. Det kan hende folk er mer engasjerte eller skal ut og reise. Det er jo noen skoleungdommer som skal bort på skole, sier Slotterøy.

Hun forteller at de som har flyttet til andre deler av landet, for eksempel for å studere, godt kan ringe henne på rådhuset, om de vil ha de lokale listene fra Nordland.

– Da kan jeg sende dem, slik at de kan velge. Men det er ikke vits å ringe og si at du skal ha ett parti, vi må sende alle, og forholde oss nøytrale, ler hun.

Vil ha opp valgdeltakelsen

Det blir også mulighet til å forhåndsstemme under Torghattmessen.

– Vi stenger etter politikerdebatten, sånn at det ikke blir direkte påvirkning, men dagen etter åpner vi selvfølgelig igjen, sier hun.

Målet er å få opp valgdeltakelsen. I 2013 var den 72,2 prosent i Brønnøy, som er en del lavere enn den nasjonale valgdeltakelsen, som var 78 prosent, og Nordland, som hadde 74,6 prosent.

– I år er vi veldig spente på om vi får opp deltakelsen. Jeg ser litt på det som min jobb, som ikke-politisk å jobbe for det. Vi ser at førstegangsvelgerne stemmer, det er sikkert morsomt og interessant første gang. Men så forsvinner de. Vi må bare får det inn i folk at dette er noe vi skal gjøre. Om du stemmer har du lov til å klage. Det har du på sett og vis om du ikke stemmer også, men det er jo greit å ha deltatt om man vil klage i ettertid, ler hun.