Brønnøysunds Avis skrev i forrige uke en sak om statusen for kvinnefotballen i Brønnøysund, der flere spillere og trenere i BILs fotballmiljø sier at forholdene har blitt bedre for kvinnefotballen i Brønnøy. BILs hovedtrener Roger Haugen uttalte blant annet at han ser en økende interesse blant unge jenter som kommer opp gjennom ungdomssystemet, og gleder seg over oppblomstringen.

Sigbjørn Thomassen var trener for Tjalg-jentene i en årrekke. Han er uenig i at kvinnefotballen i Brønnøysund er bedre enn på lenge

– Jeg er ikke enig i BIL-folkenes vurdering av kvinnefotballen i Brønnøysund. Det er bare vås. Jeg er ikke i systemet lengre etter at jeg måtte gi meg som trener for Tjalg-jentene, og kan dermed ikke si for sikkert hvordan det jobbes. Men jeg våger å si at vi gjorde en bedre jobb for 5–10 år siden enn det som gjøres i dag. Det blir for meg historieløst å si at fotballen er bedre enn på lenge.

Vil ikke delta i debatten

Roger Haugen ønsker ikke å delta i det han omtaler som en debatt om «BIL mot Tjalg», men er helt enig med Thomassen i at Tjalg hadde gode resultater under Thomassens ledelse.

– Sigbjørn ønsker sikkert å sette i gang en diskusjon om Tjalg versus Bil, det ønsker jeg ikke å være med på. Jeg er helt enig i at Tjalg hadde veldig gode resultater, det er ikke noen tvil om det. Vi mener bare at det er en oppsving blant jentene i dag i forhold til hva det har vært de siste årene. Desto flere spillere vi får, jo lettere blir det å skape et godt tilbud.

Tidenes generasjon

Thomassen mener noen av generasjonene han trente i Tjalg var blant de beste som har vært i Brønnøysund. Han forteller at spillerne ikke nødvendigvis hadde de beste forutsetningene da de begynte med fotball, men gjennom god talentutvikling ble de til slutt gode fotballspillere.

– BIL-folkene snakker om å skape et flaggskip slik at rekrutteringen blir bedre. Det er vel og bra. Men da jeg var trener i Tjalg hadde vi noen generasjoner som var langt bedre enn dagens spillere. Jentene som var født i 1990–1994 inneholdt flere av de beste spillerne vi har hatt i Brønnøysund. Vi hadde spillere som gjorde det bra på samlinger i regionen, samtidig som vi ble kretsmestere nesten hvert eneste år. Nivået er ikke like bra blant jentene i Brønnøysund i dag, sier den tidligere Tjalg-treneren.

Løftet nivået

Thomassen forteller at nivået på kvinnefotballen ikke var all verden da han tok over som trener for Tjalg-jentene.

– Jentefotballen i dag er på nivå med fotballen da jeg tok over som trener for Tjalg-jentene på begynnelsen av 2000-tallet. Da tok jeg tak i spillerutviklingen og løftet nivået. Vi produserte en rekke talentfulle spillere den gangen. Jeg kan ikke se at det skapes spillere på samme nivå i dag. Talentutviklingen er ikke på samme nivå lengre, det tørr jeg å påstå, sier Thomassen.

Han bruker Tjalgs tidligere keeperkjempe som eksempel på hvordan det ble drevet med Talentutvikling i Tjalg.

– Silje Synnøve Haugen er et godt eksempel på hvordan vi jobbet den gangen. Hun var usikker på hvilken posisjon hun ville spille i. Sammen kom vi frem til at keeperposisjonen var noe hun burde prøve, og det viste seg å være en god beslutning. Senere dro hun til Avaldsnes og var en del av stammen som førte laget opp til 1. divisjon. Det understreker at det er viktig å lytte til spillerne og veilede dem til å få ut sitt potensial, sier Thomassen.

Hadde flere spillere

Thomassen forteller også at rekrutteringen var bedre for 10–15 år siden. Han mener tilbudet var langt bedre enn hva det er i dag.

– Vi hadde til tider to 11-erlag og to 7-erlag. Det er langt mer enn hva BIL har i dag. Så vidt jeg husker hadde ikke J-16 laget til Tjalg et eneste tap på bortebane på fire sesonger. Det sier litt om rekrutteringsnivået den gangen. Flere av våre spillere var innom kretslag. Lisa Lund, Rikke Bruvoll Nielsen, Ragne Bruvoll Nielsen, Sandra Solberg, Silje Synøve Haugen og Malin Gullsvåg er eksempler på gode enkeltspillere som vi dyrket opp. Jeg mener fotballen i BIL i dag har en lang vei å gå, sier han.

Jobber mot samme mål

For noen år siden ble BIL og Tjalg slått sammen til én klubb. Roger Haugen er enig at rekrutteringen var veldig bra tidligere. Han ser nå at rekrutteringen igjen er økende, og understreker samtidig at han ikke ønsker å delta i en debatt om forskjellen på Tjalg og BILs talentutvikling.

– Sigbjørn har helt rett i at det ble gjort mye bra i Tjalg, men jeg vil understreke at situasjonen er den samme i dag som den var den gang. Den eneste forskjellen et at draktene er hvite og blå. Vi ønsker å skape et godt tilbud for alle, sammen blir vi sterkere. Store kull gir oss muligheten til å ha 11-erlag, og dermed bedre utvikling, sier Haugen.

– Jeg regner med at utspillet fra Sigbjørn kommer for å styrke jentefotballen i regionen, og at det er ikke er noen annen agenda. BIL tar imot alle som vil jobbe for å utvikle jentefotball, og Sigbjørn er velkommen til å komme å prate med oss i BIL om det å utvikle spillere til et nytt nivå. Vi bygger nå et solid fundament for framtiden, sier Roger Haugen.

Leder i BIL fotball og tidligere leder i Tjalg Leif Morten Slotvik ønsker ikke å bevege seg inn i en debatt. Han mener sammenslåingen av Tjalg og BIL var det beste for kvinnefotballen i Brønnøysund.

– Jeg mener det er bedre å ha en klubb som samler alle spillerne istedenfor å ha to klubber som kjemper om de samme jentene. Rent administrativt er det mye lettere å samle alle jentene i en klubb. Jeg tror det er det beste for den langsiktige utviklingen. Talentutviklingen var bra i Tjalg, men det er veldig bra i dag også. Vi i BIL ønsker ikke å sette Tjalg og BIL mot hverandre. Det mener jeg er unødvendig. Vi jobber hardt for å skape best mulig tilbud til jentene som vil drive med fotball i Brønnøysund, sier BIL-lederen.

Tjalgs prestasjoner under Sigbjørn Thomassens ledelse.
Tjalgs prestasjoner under Sigbjørn Thomassens ledelse.
Tjalgs prestasjoner under Sigbjørn Thomassens ledelse.
Tjalgs prestasjoner under Sigbjørn Thomassens ledelse.