Dette er en ferdselsåre som fra gammelt av gikk over Foråsstien og Austdalan og den andre over Dyrkroken og Øverås. Stien ender i Neråsstøen ved Sausvatn.

Tradisjonsrikt

Turen, som er på cirka 10 kilometer, ble for første gang arrangert i 2006, og lørdag var 12. gangen turløypa var gjort klar for voksne og barn. Starten var fra ungdomshuset Folkets Hus ved Sausvatn.

Det er Thor Ivar Lauvset og Hans Langfjord som hvert år siden 2006 har lagt til rette for turen, med klarering av løypa, kontingent og premier. Lørdag hadde Lauvset Ingjarl Nepås fra Sausvatn som hjelper, da Langfjord var bortreist på dagen.

To ferdselsruter

Thor Ivar kan fortelle at det var to ferdselsruter folkene som bodde langs veien brukte fra gammelt av. På den tiden var det bare en dårlig hestevei eller sti hele veien rundt.

– På turen kommer vi bare til å være innom en del av boplassene i Aungrenda. Turen skal fokusere på avstanden og veiene disse folkene hadde i hverdagen. Vi vil også at turgående skal gjøre seg kjent med noen stedsnavn og boplasser langs veien og derfor har vi satt opp en del skilt, sier Lauvset.

Navnet Aun går igjen i mange av gårdsnavnene i området, og forteller at gårdene lå øde i lang tid etter svartedauen. Opprinnelig hadde grenda tre gårder, men fra 1850 begynte det å bli noen husmannsplasser under hovedgårdene og på det meste var det elleve bebodde bruk i drift. Etter krigen i 1945 begynte fraflyttingen og de fleste brukene var fraflyttet før 1950. En del av den gamle bebyggelsen og nye hytter på tomtene brukes i dag som ferieplasser av familier med tilknytning til grenda, sier Thor Ivar Lauvset.

Dugnadsarbeid

Det er Folkets Hus Vel som står som arrangør og det er bygdefolkets dugnadsarbeid som gjør sitt til at den tradisjonelle turen og Velfjorddagan kan arrangeres.

På kjøkkenet var bygdas flotte damer, Unn Helen Flatmo og Ingrid Nepås i full sving med å koke lapskaus og rømmegrøt til sultne deltagere. I tillegg kokte de kaffe, lagde kaker og svingte vaffelpressa.

Da BA var innom klokken 10 lørdag formiddag var det et jevnt sig av folk som ville melde seg på.

Viktig for ungene

Geir og May Britt Lien hadde med seg en del av familien og poengterte viktigheten av at ungene får være med på en tur som har så mye historie fra bygda.

Ivar Smalås fra Hommelstø var sjåfør og stilte med bil fra Velfjord skogservice.

– Jeg kjører folk opp til Austdalan og starten av løypa så lenge folk kommer og melder seg på. Allerede etter en halvtime har vi over 40 påmeldte og det lover godt for dagen og arrangementet, smiler han.

BA møtte Mathias Ness ved start. Han er opprinnelig fra Norfjellmarka i Velfjord, men er bosatt i Ongdal ved Steinkjer.

– Jeg kommer hvert år på ferie til Velfjord og jeg har vært med Aungrenda rundt i alle år, så i år er det 12 gangen jeg går løypa, smiler han.

Lørdag ble det både diplom og krus på Mathias Ness.

Fast start

Turløypa har blitt en fast start på Velfjorddagene og et årlig arrangement med mye god trim og mange fine naturopplevelser. I de 12 årene turen har blitt avviklet har deltagelsen ligget på rundt 100 personer hver gang.

De som gjennomfører løypa minst 5 ganger blir eier av et krus, også ved 10 ganger. Alle som gjennomfører får diplom når de kommer i mål.

Navnene på eiendommene langs Aungrenda rundt er: Grønlieng, Heimdal, Furuhaug, Foråsstien, Dypåsmark, Dyrmoen, Trollhaug (Aslakaune), Sanden, Solbakken (Lassienget), Dyrkroken, Øverås, Brattliflåget (gravplass), Nerås og Neråsstøen.

Folketelling om utviklingen i grenda:

1801  3 familier og   17 beboere.

1865  4 familier og   21 beboere.

1875  6 familier og   31 beboere.

1900  8 familier og   45 beboere.

1935  11 familier og 65 beboere.