Torsdag kveld ble det kjøpt for mange rootsmynter i forhold til antall mynter som kom inn, og festivalen ble derfor nødt til å ordne en nødløsning.

En periode med mangel på mynter

- Vi sirkulerer på rootsmyntene. Det er sånn at det på torsdagen var første kvelden for kundene, og da er det gjerne noen som skal "kjøpe hele festivalen", og da får vi et lite vindu hvor vi har mangel på mynter før vi får dem inn igjen. Derfor ordnet vi papirbonger som et supplement. Hadde vi ikke hatt dem, så måtte vi ha hatt sykt mange mynter. Vi hadde et lite øyeblikk i går hvor vi måtte supplere mynter med bonger, sier festivalsjef Torstein Moe.

Myntene har fungert bra for Rootsfestivalen og festivalsjefen er fornøyd med systemet, påpeker han.

- Myntene er en form for bonger og er med på å eliminere mye kø i baren. Vi har hatt mynter i åtte-ni år, og de har fungert bra fram til nå. Det går veldig mye fortere. Kø har brukt å være et irritasjonsmoment. Myntløsningen gjør at det kun tar noen sekunder fra drikken er bestilt til kunden har fått den. En kortløsning hadde tatt betydelig lengre tid. Vi vil det skal gå "smooth" for kunden. For vår del kunne vi hatt betalingsterminaler, men det vill kanskje ha tatt tre-fire ganger så lang tid og man ville endt opp med misfornøyde gjester.

Rootsmyntene har eksistert i nesten ti år og brukes ennå, men festivalsjefen påpeker at de muligens ikke er en del av framtiden.

- Vi får se på det. Det er kanskje ikke framtiden. Vi har et forholdsvis analogt publikum, og så har myntene blitt en "greie", så vi synes det er kult. Vi er greie i forhold til en del andre festivaler. Om man brenner inne med mynter, så får folk brukt dem igjen til neste år.

Stort antall mynter i omløp

Antallet mynter som er i omløp er stort, opplyser Moe.

- Antallet er på cirka 25.000-30.000.

Mange tidligere festivalgjengere tar gjerne med seg rootsmynter hjem. Dette skaper et svinn på mynter.

Festivalsjef Moe anslår at svinnet på rootsmynter er på 7 prosent.

Det tilsvarer et svinn på mellom 1.750-2.100 mynter.