Fylkesmannen avslo søknaden fra Vega Sjøfarm 18. mai i år. I avslaget skriver fylkesmannen at de mener det i denne saken er riktig å gi et avslag på søknaden om utslippstillatelse ved Hysvær. Dette begrunnet i vedlagt dokumentasjon i søknaden, som ikke sannsynliggjør at resipienten tåler den søkte belastninger. Fylkesmannen har i tillegg vurdert kunnskapsgrunnlaget, de sårbare bestander i området og den samlet belastning på naturmangfoldet tiltaket kan medføre og gir dermed avslag. På bakgrunn av dette avslo også Nordland fylkeskommune søknaden.

For negativ

Vega Sjøfarm har gjennom sin advokat Bjørn Sørgård i Arntzen de Besche Advokatfirma AS klaget på vedtaket.

— Vega Sjøfarm mener vedtaket er uriktig og klager med dette på vedtaket. Det bes om at vedtaket omgjøres og at det gis utslippstillatelse som omsøkt, skriver Sørgård på vegne av oppdrettsselskapet.

Advokaten viser til at fylkesmannen legger vekt på at dokumentasjonen i søknaden fra Vega Sjøfarm ikke sannsynliggjør at lokaliteten vil tåle belastningen fra oppdrettsanlegget. Det vises også til at fylkesmannen legger vekt på hensynet til ærfuglbestanden, samt uttalelser fra Sweco-rapporten om mulig konflikt med områdets status som verdensarvområde. Advokaten påpeker at fylkesmannens oppgave er å vurdere om tiltalen kan gis utslippstillatelse i medhold av forurensningsloven. Paragraf 11 gir en anvisning på at forurensningsmyndighetene i vurderingen av om det skal gis utslippstillatelse, også skal legge vekt på "de fordeler og ulemper som tiltaket for øvrig vil medføre". Advokaten påpeker at fylkesmannen ikke har vurdert de positive sidene ved etablering av anlegget, blant annet i form av bidrag til arbeidsplasser.

Kan ikke bruke statusen

Advokaten til Vega Sjøfarm mener fylkesmannen ikke kan vektlegge hensynet til ærfuglbestanden i vurderingen av om det skal gis utslippstillatelse. Sørgård viser til at vektleggingen av områdets status som verdensarvområde er vurdert av Vega verneområdestyre som ga dispensasjon for etableringen. Denne dispensasjonen ble opprettholdt av Miljødirektoratet.

— Fylkesmannen har ikke kompetanse til å overprøve Miljødirektoratets beslutning om å opprettholde dispensasjonen. Hensynet til områdets status som verdensarvområde kan således ikke gi grunnlag for avslag på søknad om utslippstillatelse, hevder Vega Sjøfarms advokat. Det hevdes også at det er saksbehandlingsfeil fra fylkesmannens side når det i avslaget på søknaden om utslippstillatelse har vektlagt hensynet til naturmangfold og områdets status som verdensarvområde.

Ugyldig avslag

Fylkesmannen har lagt vekt på at dokumentasjonen som ligger ved søknaden til Vega Sjøfarm ikke sannsynliggjør at lokaliteten ved Hysvær vil tåle belastningen på 3120 tonn biomasse. Fylkesmannen viser til at MOM-B undersøkelsen som lå ved søknaden ikke dekker området under anlegget og hadde færre prøvepunkter enn det som er kravet i NS 9410. Oppdrettsselskapets advokat mener denne vurderingen i avslaget er gjort på et uriktig grunnlag.

— I vedtaket har fylkesmannen referert til NS 940:2007, men sitert bestemmelser fra, og vurdert prøvetakingen ut fra en på prøvetakingstidspunktet tilbaketrukket versjon av standarden, nemlig NS 9410:2000. Vurderingen av avslaget er således gjort på et uriktig rettslig grunnlag og vedtaket om avslag på søknad om utslippstillatelse er alene på dette grunnlaget ugyldig, skriver Sørgård.

Klagen er oversendt fylkesmannen i første omgang. Nordland fylkeskommune har gitt fylkesmannen en frist på 12 uker til å behandle klagen. Innstillingen fra fylkesmannen sendes så til Miljødirektoratet til endelig behandling vedrørende forurensningsmessige forhold. Etter dette gjør fylkeskommunen en behandling og gir en innstilling som går til Fiskeridirektoratet, som er fylkeskommunens klageorgan, for endelig behandling.