Rema 1000 har i brev til kommunen den 8.juni 2017 anmodet kommunen på nytt å søke fylkesmannen om godkjenning av Brønnøysund som«typisk turiststed», slik at bedriften kan holde søndagsåpent i perioden mai-september.

I dagens formannskapsmøte på Toft, ble det enighet om å sende fylkesmannen ny søknad i saken. "Formannskapet i Brønnøy  ser positivt på søknaden fra  Rema 1000, og  vil omgående søke fylket om at Brønnøy gis status som typisk turiststed", heter det i det enstemmige vedtaket.

Viser til høy omsetning sommerstid

- Når vi ser omsetningen i handelsstanden, så ser vi at desember måned ikke er viktigst,  men juli, da spesielt i  kolonialbutikker og i Havnesenteret. Det er et relativt tydelig signal på sommerstid - spesielt midtsommer- så er Brønnøy godt å betrakte som typisk turiststed. Når det gjelder spørsmål om sommeråpent, så tror jeg i hvert fall stedet blir mer attraktivt for turistene hvis de får muligheten, sa Høyres Paul Birger Torgnes.

Han la til at han kan forstå at rådmannen har innstilt negativt, grunnet i tidligere avslag i saken, men også at det kan være grunn politisk til å argumentere enda sterkere for et positivt vedtak.

Venstres Per Martin Orvik argumenterte at avslag i seg selv aldri kunne være grunn til ikke å søke på nytt.

- Vi har typiske turiststed rundt oss. Jeg er helt enig i at en stor del av året så er omsetningen mye større her om sommeren enn vinter. Vi må kunne søke på nytt. Det er like mye turister som besøker oss, som de andre stedene som har slik status. Vi er porten til de andre. Så vi skal søke og be dem gjøre ny vurdering, konstaterte Orvik med henvisning til fylkesmannen.

Sp med på kompromiss

Senterpartiets Eilif Kristian Trælnes viste til at hans parti er imot søndagsåpne butikker, og at han selv ikke var begeistret. Men han var villig til å gå med på et kompromiss med søndagsåpent i sommermånedene.

Arbeiderpartirepresentant Trude Valla mente søknaden til fylkesmannen burde sendes uten å nevne én butikk særskilt, og la frem forslag om dette. Dette fikk ikke formannskapets tilslutning. Varaordfører Torstein Moe (V) ledet dagens møte, grunnet ordførers fly-møte med statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Bodø i dag og begrunnet at det var naturlig at søknaden om turiststed-status ble knyttet til et butikknavn.

- Bakgrunnen for at vi behandler denne søknaden i dag, er at vi har en søknad fra Rema 1000. Det er grunnlaget for behandlingen- og henger i hop, mente Moe.