Brønnøy kommune søkte 9. juni Helsedirektoratet om støtte innen tilskuddsordningen for rekruttering av fastleger i kommuner som har rekrutteringsvansker.

Allerede 16. juni fikk Brønnøy svar: Kommunen får inntil 500.000 kroner til rekruttering av fastleger på årets statsbudjett. 33 kommuner søkte, og Brønnøy er en av 28 kommuner som får tilskudd.

Totalt søkte Brønnøy om 3,321 millioner kroner, hvorav 2,151 millioner er lønnsutgifter. Direktoratet mener at omfanget av prosjektet går ut over rammene for tilskuddsordningen. Derfor innvilges søknaden kun delvis.

Vil beholde leger

Områdeleder for Brønnøy sykehjem Tove K. Solli er kontaktperson for søknaden, som har tittel "Robust, framtidsrettet og stabil legetjeneste". Hun skriver at prosjektet tar utgangspunkt i drift av legetjenesten i Brønnøy og de utfordringer som er knyttet til blant annet organisering, rekruttering og - ikke minst - hvordan kommunen beholder sine leger.

– Distriktskommunene, FLO og spesialhelsetjenesten konkurrerer om legene. En stor utfordring i rekrutteringssammenheng, påpeker hun.

Store utfordringer

Solli skriver i søknaden at Brønnøy har ti fastleger og at alle legene er fast ansatte. Legevaktslege er alene på vakt og håndterer relativt ofte alvorlige tilfeller og fungerer til tider som et "akuttmottak", skriver hun. Utfordringene oppsummeres slik:

– Brønnøy kommune har over en tiårsperiode hatt en ustabil legedekning/stor turnover og lange perioder med vakanser i stillingene. De fleste søkerne til stillingene våre er leger uten erfaring, ofte rett fra studiet og uten turnus. Flere leger takler ikke å være alene på legevakt. Store kostnader med bruk av legevikarer/vikarbyrå/annonsering/honorar rekrutteringsbyrå.

Solli skriver også at bruk av vikarbyrå gjør tjenesten dårligere og at det er misnøye i befolkningen.

– For å gjøre det mer attraktivt i distriktene må det gjøres flere ting. Blant annet flere fastlønnede legestillinger, godt med hjelpepersonell, opplæringstillinger, fagutvikling, for å nevne noe.

Provisjonslønn

Sollis søker blant annet om tilskudd til følgende tiltak:

  • Innleie av konsulent til analyse og kartlegging av styringsdata vedrørende organisering av legetjenestene i kommunen.

  • Bruk av rekrutteringsbyrå, inkludert annonsekostnader

  • Beholde legestudenter på lisens (gjerne de med lokal tilhørighet), stipendordning med bindingstid, opplæring og veiledning av nyansatte leger

  • Opprette en diabetessykepleierstilling som støttefunksjon på legevakt

  • Hopitering, to av hjelpepersonellet hospiterer ved en legevakt/akuttmottak en uke hver

  • En prøveordning med provisjonslønn, som anslås til 15 prosent utover fastlønn. Kostnaden anslås til 300.000 kroner, beregnet for to leger med rundt  en million i lønn hver.

  • Effektivisering av legekontor: innkjøp av ultralydapparat og blodtrykksapparat

  • Ekstra oppfølging/veiledning ved innleie av legevikarer