Det har vært mange snegler å se i det varme og fuktige været den siste uken.  Trine Stoveland i Brønnøysund  er en av dem som er lei av å se dem i hagen sin.

- Jeg la merke til at den første sneglen på platten i fjor var ganske stor og ekkel. Jeg kikket litt rundt i bakgården og fant en etter en. Da skjønte jeg at noe måtte gjøres.

Sneglepose

Stoveland kikket på nettet etter hva man kunne gjøre for å fjerne sneglene og fant ut at det var flere måter å gjøre det på. Hun gikk til innkjøp av en sneglepose.

- Den ser ut som et lite plasttelt som man setter opp der man tror man får tak i flest, og så heller jeg halvparten med øl og halvparten med vann i teltet så sneglene drukner.

Hun er ikke helt sikker på antallet, men hun mener at hun tok cirka hundre 100 snegler i fjor.

- Jeg ble litt satt ut da jeg leste en kommentar på innlegget mitt på facebook der en sa "bare vent til du fanger 200 på en kveld". Det sier jo seg selv at det er ekstremt.

I følge bioforsk.no er svartsneglen sjelden å finne i norske hager, og den trenger ikke gjøres noe stort med, da antallet som forekommer er så lite.

-  Jeg tenker at svartsnegelen er vi så vant med fra vi er små, fordi vi ble fortalt at når vi ser den betyr det at regnet er like rundt hjørnet, sier Stoveland.

Brunsneglen

Men nå har vi også brunsneglen. Den er er kjent for å ødelegge hager der bebyggelsen er tett, og den trives der det er fuktig og varmt.

- Jeg har ikke opplevd noen store skader på hagen, da jeg ikke har noe annet en bærbusker, men de er ekle å se på, og jeg vil ikke ha dem så nært huset. Har man funnet en, så er det alltid flere, påpeker Stoveland.

En brusnnegle har mulighet til å legge opp mot 400 egg.

- Når man tenker over hvor mange snegler som er blitt tatt, så sier det også litt om hvor mange egg som ikke er blitt lagt.

Stoveland mener at folk bør gjøre noe.

- Jo flere vi tar, desto mindre sprer de seg til andre steder og kan gjøre skade der.

Tips mot snegler

- Stell i hagen slik at sneglen ikke har noen sted å gjemme seg

- Velg planter som sneglen ikke lar seg friste av

- For å fjerne eggene heller du kokende vann over sneglene.

- Vurdér sneglefeller som for eksempel sneglepose eller hjemmelage felle

- Fjern sneglene så tidlig så mulig

Kilder: Bioforsk og Naturvernforbundet

Har du opplevd det samme eller har du noen tips? Send mail til desk@banett.no