Mannen er i Brønnøy tingrett dømt til 35 dager fengsel, der 20 dager gjøres betinget.

Kjørte i narkorus uten førerkort

Da mannen nylig møtte i retten var han siktet for flere forhold, blant annet oppbevaring av legemidler på narkotikalisten, for å kjøre bil i narkorus, kjøring uten førerkort og bruk av narkotika og legemidler.

Det var i fjor vår mannen ble tatt mens han kjørte en bil i Alstahaug. Han var da påvirket av bedøvende legemidler, samt amfetamin og metamfetamin. Da hadde han ikke førerkort. Han kjørte også moped uten gyldig førerkort litt over en måned senere, også da i Alstahaug.

I retten avga mannen en uforbeholden tilståelse, og saken gikk derfor som tilståelsesdom.

45.000 i bot

I straffeutmålingen tar retten utgangspunkt i at narkotikaen mannen oppbevarte tilsvarer 96 brukerdoser. Mengden innebærer en spredningsfare, men retten tror mannen i hans forklaring om at det var for eget bruk. Isolert sett mener retten dette svarer til en fengelsstraff på 24 dager.

Narkorusen under kjøringen tilsvarer ifølge retten en alkoholpromille på «over 0,5». Isolert sett ville dette svare til en betinget fengselsstraff på 14 dager, og en bot på halvannen månedslønn, altså 45.000 kroner.

Rehabiliteringssituasjon

Mannen har det siste året tatt tak i rusproblemet sitt, og retten legger til grunn at han er i en rehabiliteringssituasjon.

– Retten finner å kunne legge til grunn at siktede er i en rehabiliteringssituasjon, og finner under noe tvil at det skal få innvirkning på straffen som skal utmåles, skriver konstituert tingrettsdommer Møyfrid Eggebø i dommen.

Derfor gjøres 20 dager av straffen betinget.

Mannen fikk dommen opplest, og vedtok den på stedet. Det innebærer at dommen er rettskraftig.