Etter sommerferien forlater flere av BILs beste spillere klubben. Henning Gladsø, Joakim Stormo Halsen, Fredrik Salhus og Tobias Lund Korsgaten er blant nøkkelspillerne som flytter fra byen. Dette har vært et vanlig problem for Brønnøysunds beste fotballklubb i en årrekke.

Vanskelig å erstatte

Lagets hovedtrener, Alexander Ediassen, er vant med at spillere forlater klubben på høsten, men denne gangen er han ekstra bekymret.

- Det er et vanlig problem for oss i BIL. Problemet denne gangen er at vi sliter med å erstatte de som drar. Tidligere har vi hatt mange talentfulle unggutter som har tatt steget opp på A-laget når andre reiser. Nå forsvinner mange fra ”gullgenerasjonen”, de som er født i 1997 og 1998. Vi har selvfølgelig enkelte talenter i klubben som kan ta steget opp, men vi blir kraftig svekket til høsten.

Ediassen tror BIL må belage seg på noen middelmådige sesonger før nye generasjoner tar steget opp på seniornivå.

- Tidligere har det vært mange seniorspillere i klubben som er etablert i byen. Nå er det kun to seniorspillere, resten er unggutter som har tenkt seg utenbys for jobb og utdanning. Slik det ser ut nå kan det bli noen tunge år for BIL. Vi må rett og slett bygge opp en ny generasjon på A-laget.

Må starte på bunn

Eidissen har vært trener for A-lager i to sesonger. Han er tydelig på hva som må gjøres for å skape et godt seniorlag for framtiden.

- Vi må starte fra bunnen. Vi sliter med å skape en felles identitet i BIL. Jeg syns det blir for mange klubber innad i klubben. For at vi skal utvikle gode enkeltspillere, gode aldersbestemte lag og et godt seniorlag må alle dra i samme retning. De neste generasjonene som kommer er ikke like gode som tidligere aldersgrupper. Nå må vi begynne arbeide for å skape nye generasjoner med talentfulle fotballspillere, slik at vi kan skape et godt seniorlag på lengere sikt.

Seriens formlag

På mandag møter BIL Bodø/Glimt 2 til dyst på Brønnøysund kunstgressbane. Det blir ingen enkel kamp for de seiersvante gjestene. Etter en svak sesongstart, har BIL har vært et av seriens beste lag de siste ukene, og tidvis spilt svært god fotball. Ediassen har ingen god forklaring på den positive formutviklingen. Han beskriver det hele som en kollektiv mobilisering.

- Jeg vet ikke hva som var årsaken til den dårlig sesongstarten. Jeg tror det var en blanding av uflaks og udyktighet. Vi bestemte oss for å brette opp ermene og kjøre på videre. Vi har potensial i denne gruppa til å spille jevnt mot de beste lagene i ligaen, det handler bare om å ha den rette innstillingen.

- Spillerne er enige om at treningskvaliteten har blitt bedre de siste ukene. Det var for mye tull og fjas på øktene i begynnelsen av sesongen. Det skal ikke være behagelig å være på trening. Nå ser vi en heltent gjeng som gir 100 prosent på hver økt, sier hovedtreneren.

Den svake sesonginnledningen er allerede glemt. Ediassens gutter står med fire strake seiere, og ligger på tredjeplass på tabellen. Målene har rent inn, og flere spillere har funnet formen.

- Jeg tror ketchupeffekt er det rette begrepet. Flere enkeltspillere har hatt positiv formutvikling de siste ukene. Espen Øverås og Henning Gladsø har virkelig funnet storformen. Fundamentet og grunnspillet er det samme, den eneste forskjellen er at vi spiller med høyere selvtillit enn tidligere.

- Går på vannet

Spesielt Henning Borgen Gladsø har imponert den siste tiden. Den tidligere midtstopperen står bokført med ti scoringer på ni kamper. Hovedtreneren er imponert over den sin høyreiste midtspiss.

- Det kan virke som Henning kan gå på vannet om dagen. I guttealder omskolerte vi han fra midtbanen til midtstopper. Nå har han funnet seg godt til rette på spissplassen. Han er sterk, god på hode, god skuddfot, ferdigheter som passer bra foran mål. Han har de siste ukene vært helt rå.

Gladsø selv holder beina godt plantet på bakken

- Det har gått greit. Vi hadde så mange midtstoppere i stallen at noen måtte skifte posisjon slik at vi fikk utnyttet troppen på best mulig måte. Målsnittet er greit, men jeg burde scoret mot Mo 2 forrige helg. Vi får bare se framover å gi alt mot Bodø/Glimt 2, sier Henning Gladsø.

Tror på seier

Kampen mot Glimt blir vår-sesongens siste for Ediassens gutter. Med seier vil blåtrøyene ha 21 poeng på 11 kamper. Hovedtreneren har tro på seier mot laget som ligger på andreplass på tabellen.

- Det blir en tøff kamp. Glimt har uttalt at de vil rykke opp, men de skal få kjempe for poengene på mandag. Vi slo dem i fjor, og de stiller tilnærmet med samme mannskap denne sesongen også. Vi har absolutt ferdigheter til å gjenta bedriften fra fjoråret, sier Ediassen.

Ambisjonene for sesongen er klokkeklare, til tross for høstens fraflytting.

- Vi skal havne på øvre del på tabellen. Vi vet at det blir tøffere til høsten, men vi skal mobilisere kraftig og gjøre alt vi kan for å forsvare posisjonen, sier hovedtreneren.

Henning Gladsø er en av HESA-seriens beste spillere. Til høsten forlater han BIL til fordel for studier i Trondheim.