- Vi er veldig glad for å bli invitert til arbeidsplasser over hele landet. Det er viktig for oss å møte ansatte på ulike arbeidsplasser, snakke med dem, og høre hvordan dem har det. Det gir oss grundig og god informasjon om hvordan det er ute på arbeidsplassene, sier nestlederen i Fagforbundet, Sissel Skoghaug.

Jevnere belastning

Skoghaug besøkte sykehjemmet i Brønnøysund. Hun mener slike besøk er viktige, og særlig pleie- og omsorgssektorens arbeidsmiljø trenger en oppgradering.

- Lokalt i Brønnøysund vet jeg at det er stor omstilling, men utover det kjenner jeg ikke godt nok til de lokale forholdene. I dag har vi vært på Brønnøy Helse- og omsorgssenter og sett at ansatte viser en enorm yrkesstolthet.

- Vi ønsker å øke bemanningen i pleie- og omsorgssektoren. Pasientene har et økt pleiebehov, og det er viktig for oss å møte disse behovene slik at de ansatte ikke blir overarbeidet. Mange av de ansatte i slike yrker går ut i uførhet før de når pensjonsalder.

Skoghaug er kritisk til utviklingen i arbeidslivet. Spesielt utviklingen under den nye regjeringen bekymrer nestlederen.

- Etter at den nåværende regjeringen endret arbeidsmiljøloven har vi fått flere midlertidige tilsetninger. Vi har verken fått flere stillinger eller faste ansatte, men økt andel midlertidige tilsatte. Det gir de ansatte dårlige trygghet på arbeidsplassen sin. Vi opplever at færre tør å varsle om uheldige hendelser på arbeidsplassen når dem ikke er fast ansatt, de mangler rett og slett tryggheten, sier Skoghaug.

Arbeidsmiljøloven

BA møtte nestlederen ved rådhuset i Brønnøysund. Sammen med en rekke andre lokale tillitsvalgte diskuterte hun onsdag situasjonen i Brønnøy. Skoghaug var tydelig på hva som er det viktigste Fagforbundet skal gjøre om valget går deres vei til høsten.

-  Vi må først og fremst jobbe politisk for å endre arbeidsmiljøloven etter valget. Det viktigste for oss er å skifte regjering, og dermed gjøre politiske endringer både lokalt og nasjonalt, slik at vi får økt bemanningen og skape hele og faste stillinger. Spesielt i pleie og omsorgssektoren er andelen deltidsansatte veldig stor, det skal vi endre på. Vi skal skape en heltidskultur i arbeidslivet.

Hovedbudskapet til Skoghaug er tydelig.

- Vi ser at det har blitt et mye tøffere arbeidsliv. Et av vårt hovedbudskap er å bruke stemmeretten til høsten. Vi har sett et arbeidsliv som er i forandring, og det er ikke til det bedre.

Fornøyd lokalsjef

Leder for Fagforbundet i Brønnøy og Vevelstad, Henrik Moe, var strålende fornøyd med besøket. Han mener slike tilstelninger er viktig for Fagforbundets utvikling.

- Vi har vært ute og snakket med medlemmene om hvordan hverdagen deres er. Det er viktig for oss å se hvordan medlemmene våre har det på jobb. Nå har vi hatt besøk både fra fylket og fra Oslo som har vært med oss på arbeidsplassbesøk. Vi har opplyst folk om rettigheter og fordeler med å være medlem av fagforbundet og viktigheten av å bruke stemmen i verdivalget til høsten.

Moe er enig med nestlederen. Han mener også det er viktig at folk bruker stemmeretten til høsten.

- Alle arbeidsgrupper skal være representert. Vi jobber med å gi alle gruppene representanter, og at alle faggrupper får muligheten til å utforme, delta og øke kompetansenivået i framtiden. Vi som sitter i styret i Brønnøysund jobber kontinuerlig med å utvikle tilbudene til våre medlemmer.

Ble imponert

Sissel Skoghaug håpet å få se litt av byen og omgivelsene før hun reiser tilbake. Hun var også imponert av brønnøyværingene.

- Yrkesstoltheten jeg har sett i dag imponerer meg. Det er fantastisk flotte folk og Brønnøysund er en utrolig fin by. Hit har jeg lyst å reise tilbake, og forhåpentlig rekker vi en tur innom Torghatten før vi drar, sier Sissel Skoghaug.