- Festivalen på Mo gikk over all forventning. Vi kunne aldri sett for oss at så mange skulle delta. Det var rett og slett fantastisk, sier Mariell Andreassen Einmo fra Storforshei, en av arrangørene bak festivalen.

Fjerner fordommer

Hvert år deltar over 30.000 mennesker på pridefestivalen i Oslo. I fjor ble festivalen arrangert for første gang i Mo i Rana. Einmo mener festivalen bidrar med å fjerne fordommer.

- Det er på høy tid at det blir akseptabelt å være homofil. Årets pridefestival tyder på at aksepten er større enn noen gang. Det er viktig at folk som vokser opp i dag tør å være seg selv. Fordommene som homofile har møtt i disse områdene blir sakte men sikkert visket ut, og slike tilstellninger er med på å gjøre forskjellene mindre.

Skal bli en tradisjon

Nå skal pridefestivalen bli en tradisjon i Helgelands største by. Festivalen ble for første gang arrangert i Oslo i 1982, og har siden utviklet seg til å bli en av årets største arrangementer i hovedstaden. På festivalen i Mo i Rana var både ordføreren og varaordføreren til stede. Det ble solgt 88 billetter til konsertene, men langt flere deltok i paraden. I paraden deltok LGBTI (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex)-personer - og mange andre. Det anslås at rund 200 personer deltok på arrangementet.

Mariell Andreassen Einmo håper festivalen blir en tradisjon.

- Dette skal absolutt bli en tradisjon. Dette har blitt mye større enn vi kunne drømt om, nå skal vi jobbe hardt for å gjøre det enda større til neste år, sier hun.

Ville slått an i Brønnøysund

Einmo tror et lignende arrangement ville blitt godt mottatt i Brønnøysund.

- Det tror jeg absolutt. Det er helt sikkert miljø for noe lignende i Brønnøysund. Jeg vil anbefale engasjerte mennesker å starte pridefestival i Brønnøysund også, sier Einmo.

Hun tror også de små forholdene på Helgenald har gjort det vanskelig for homofile.

- Jeg tror det kan være veldig vanskelig å komme "ut av skapet" i små byer. Hvis vi ser tilbake i tid var det straffbart å være homofil, mange av disse fordommene henger fremdeles igjen hos enkelte. Pridefestivalen skal gi homofile aksept i alle miljø, store og små, sier Einmo.