Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner uttaler til Banett at antall kommuner og innbyggere bestemmer hva kommunene får til å dekke sammenslåing.  Dette etter at Bindals ordfører Britt Heldal møtte statsråden i Oslo 14.juni og ba om ekstra midler til Bindal.

Får støtte i over 20 år

- Kommuner som slår seg sammen får dekket engangskostnader etter antall kommuner og antall innbyggere i sammenslåingen. Sammenslåingen av Nærøy, Vikna, Leka og Bindal vil få 41 millioner kroner til å dekke engangskostnader. Den nye kommunen får 5,1 millioner kroner i reformstøtte og vil motta 50,55 millioner kroner i inndelingstilskudd over 20 år. I tillegg vil fylkesmannen i Nord-Trøndelag vi ha tett dialog med kommunene og vurdere behov for ekstra oppfølging, skriver Sanner i en presseuttalelse.

Bindalsordfører Britt Helstad viste til at sammenslåingsprosessen ville blir dyrere for Bindal enn for de tre andre kommunene siden Bindal også må skifte fylkestilhørighet. Blant annet fordi mye av samarbeidet nordover nå avsluttes og opprettes den andre veien. Hun skisserer behov for å leie inn ekstra arbeidskraft for å få gjennomført dette før de blir en ny kommune.

NN-tilskudd følger fylkesgrense

Helstad uttalte også at det ikke blir noe godt samarbeid i den nye kommunen hvis bare Bindal mottar NN-tilskudd til landbruket og momsfritaket på strøm.

Om dette sier Sanner til Banett at han forstår at flere ønsker seg momsfritak på strøm og Nord-Norge-tilskudd til landbruket, men at dette vil følge fylkesgrensen.

- Vårt utgangspunkt i kommunereformen er at de som har slike gunstige ordninger i dag ikke skal miste dem som følge av reformen. Det betyr at landbruksstøtten vil følge dagens fylkesgrense, slik at de som har Nord-Norge-tilskudd i dag beholder dette. Momsfritaket på strøm vil Finansdepartementet følge opp, slik at de som i dag har dette kan beholde det, selv om Bindal blir en del av en større kommune. Utvidelse av denne typen regionale ordninger er en større diskusjon som må tas med Landbruks- og matdepartementet og Finansdepartementet.